Сунак създава 4 нови министерства

Британският министър-председател обяви създаването на 4 нови министерства, включително министерство на енергийната сигурност.

Риши Сунак започна пренареждане на членовете на своето правителство, малко след като отбеляза 100-ия си ден на поста, съобщава Евронюз.

Очаква се лидерът на консерваторите Сунак да предприеме стъпки към обещанието си да стимулира икономиката и да обърне съдбата на партията си преди изборите, които вероятно ще се проведат през следващата година.

Моментът на тази рокада изненада някои от членовете на партията му, но след като уволни председателя на партията си заради данъчните му дела и след като продължава разследването на обвиненията в тормоз срещу вицепремиера Доминик Рааб, няколко депутати заявиха, че премиерът Сунак може би се възползва от шанса да сложи отпечатък върху правителството си.

Премиерът назначи министъра на търговията ветеранът Грег Хандс за нов председател на партията, повече от седмица след като предшественикът му беше уволнен заради скандал, свързан с данъчните му дела, предаде „Дейли мейл“.

Сунак също така започна драматично преструктуриране на Уайтхол, като бизнес департаментът на Грант Шапс беше обединен с търговския департамент и начело застана Кеми Баденоч. Шапс ще бъде преместен в нов департамент "Енергийна сигурност".

Ще бъде създадено ново министерство на науката, иновациите и технологиите, включващо отговорности по цифровите въпроси, които в момента се поемат от Министерството на културата. То ще бъде оглавено от Мишел Донелан.

Заедно с Хендс към кабинета се присъединява и Луси Фрейзър, която заема старото място на Донелан в областта на културата.

Не се очаква реорганизацията да засегне бъдещето на вицепремиера Доминик Рааб, който е изправен пред разследване по повод твърдения за тормоз.

Шапс написа в Туитър: "Щастлив съм да стана първият държавен секретар на новия Департамент за енергийна сигурност и нулево потребление. Фокусът ми ще бъде върху осигуряването на дългосрочните ни енергийни доставки, намаляването на сметките и по този начин спомагането за (намаляване наполовина) на инфлацията".

Мрачните тори обаче изразяват недоумение от "странното" решение да се направи опит за мащабно преустройство на "задния край" на правителството едва година преди вероятната дата на изборите. Един от тях го нарече "ден на шезлонгите", което е препратка към поговорката за разместването на столовете на потъващия "Титаник".

Правителството заяви, че създаването на четири нови министерства ще "гарантира, че правилните умения и екипи ще бъдат съсредоточени върху петте обещания на министър-председателя".

Новият департамент за енергийна сигурност и нулево потребление ще бъде натоварен със задачата да осигури дългосрочните енергийни доставки за Обединеното кралство, както и да "намали сметките и да намали инфлацията наполовина".

Ново министерство на науката, иновациите и технологиите ще "стимулира иновациите, които ще доведат до подобряване на обществените услуги, ще създадат нови и по-добре платени работни места и ще доведат до растеж на икономиката".

Министерството на бизнеса и търговията ще "подкрепя растежа, като подпомага британския бизнес в страната и чужбина, насърчава инвестициите и се бори за свободната търговия".

Новосъздаденото министерство на културата, медиите и спорта "ще признае значението на тези отрасли за икономиката и ще се основава на позицията на Обединеното кралство като световен лидер в областта на творческите изкуства".

Промените в министерството на бизнеса на практика ще отменят предишните промени в механизма на правителството.

През 2016 г. Тереза Мей сля министерството на енергетиката и изменението на климата с министерството на бизнеса.

Департаменти по енергетика са съществували и при правителствата на Хийт, Уилсън, Калахан и Тачър.

Министерството на търговията и промишлеността за последен път функционираше между 1983 и 2007 г., когато беше разделено.

Един от уморените източници на торите заяви, че идеята за "минипреустройство" с големи промени през първите 100 дни от премиерството на Сунак е "странно".

Друг заяви: "За да се направят тези промени в държавната администрация, е необходима година или повече".

Сунак отчаяно се опитва да се върне на преден план, тъй като е изправен пред нападки от страна на предшествениците си Лиз Тръс и Борис Джонсън по отношение на ключови аспекти на правителствената политика.

В средите на торите се чуват все повече призиви за ранно намаляване на данъците, докато Тръс използва интервю за „Spectator“ снощи, за да се оплаче от липсата на стратегия за стимулиране на икономиката.

Изглежда, че Сунак се бори да намери силен играч, който да поеме поста председател на торите, като Брандън Люис и Прити Пател дадоха да се разбере, че не желаят тази роля. Първата задача на новия председател ще бъде да се подготви за местните избори през май, които повечето депутати очакват да бъдат кървава баня.

Според днешното проучване на Redfield & Wilton Strategies лейбъристите имат преднина от 26 пункта - най-голямата, откакто Сунак пое управлението на „Даунинг стрийт“. /БГНЕС