Сунак ще помоли Байдън да подкрепи Уолъс за генерален секретар на НАТО

Британският министър-председател Риши Сунак ще използва пътуването си до Вашингтон, за да потърси подкрепата на президента на САЩ Джо Байдън за избора на британския министър на отбраната Бен Уолъс за генерален секретар на НАТО, съобщи The Telegraph. Твърди се, че г-н Сунак е лобирал за кандидатурата на Уолъс и на срещата на върха на Г-7 в Хирошима.


Според британския вестник Уолъс е популярен в САЩ заради ролята му в изграждането на международна коалиция в подкрепа на Украйна. Той е успял да повиши разходите за отбрана на страната си до 2,25 % от БВП и планира да ги увеличи до 3 % до края на десетилетието.

Според The Telegraph Лондон се опасява, че Франция и Германия ще блокират кандидатурата. Те могат да подкрепят кандидатурата на първата жена генерален секретар. Твърди се, че министър-председателят на Дания Мете Фредериксен е другият фаворит сред кандидатите. Джо Байдън ще се срещне с нея в Белия дом днес.

През май Бен Уолъс потвърди намерението си да оглави НАТО, но даде да се разбере, че е доволен от настоящата позиция. Изпълняващият длъжността генерален секретар Йенс Столтенберг по-рано потвърди, че възнамерява да се оттегли след изтичането на мандата си през есента на 2023 г. Медиите съобщиха, че ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също може да се кандидатира за поста, но Великобритания може да се противопостави./БГНЕС