Сунак ще призове за глобално стимулиране на екологично чист растеж на COP27

Борбата с изменението на климата може да се превърне в "глобална мисия за нови работни места и чист растеж", ще заяви Риши Сунак пред световните лидери по време на срещата на върха COP27, предаде Би Би Си.

Сунак ще сподели, че е важно държавите да се придържат към ангажиментите, поети на COP26 в Глазгоу преди година.

Той ще се присъедини към други световни лидери в Египет, включително президента на САЩ Джо Байдън и френския Еманюел Макрон.

Риши Сунак, който пристигна в Шарм ел-Шейх в неделя вечерта, прави първата си изява на международната сцена, откакто стана министър-председател на Обединеното кралство миналия месец.

По-рано тази седмица той отмени решението си да не участва в срещата на върха на ООН.

Премиерът се сблъска с отпора на опозиционни депутати и активисти, след като първоначално отказа поканата, заявявайки, че е твърде зает с подготовката на бюджета за ноември.

На срещата на върха г-н Сунак ще се срещне и с френския президент Еманюел Макрон, където вероятно ще бъде повдигната темата за мигрантите, пресичащи Ламанша с малки лодки.

В речта си при откриването на срещата в понеделник Сунак ще заяви пред световните лидери, че нахлуването на Русия в Украйна е "засилило" значението на прекратяването на зависимостта от изкопаемите горива.

Той ще призове световните лидери да "продължат напред и по-бързо", за да избегнат най-тежките последици от изменението на климата, като ограничат глобалното затопляне до 1,5C над прединдустриалните нива.

"Светът се събра в Глазгоу с един последен шанс да създаде план, който да ограничи повишаването на глобалната температура до 1,5C. Въпросът днес е: можем ли да съберем колективна воля, за да изпълним тези обещания?", ще е основно питан в речта му.

Органът на ООН за климата и метеорологичните условия публикува доклад, според който темповете на покачване на морското равнище са се удвоили от 1993 г. насам.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш определи доклада като "хроника на климатичния хаос" и призова правителствата на COP27 да отговорят на "тревожния сигнал" на планетата с "амбициозни и надеждни действия в областта на климата".

От "Даунинг стрийт" съобщиха, че Риши Сунак ще обяви и отпускането на още 65,5 млн. паунда за механизма за иновации в областта на чистата енергия, който предоставя безвъзмездни средства на изследователи и учени в развиващите се страни, работещи по разработването на чисти технологии - от хладилници, захранвани с биомаса в Индия, до литиево-йонни батерии в Нигерия.

В съобщението се казва, че Обединеното кралство също така ще отдели 90 млн. паунда за опазване на тропическите гори в басейна на Конго и 65 млн. паунда за подпомагане на коренното население и местните общности./БГНЕС

Лондон / Великобритания