Сунак стартира предизборния сезон във Великобритания

Премиерът Риши Сунак сложи край на дългогодишните спекулации, като се отказва от част от мащабната схема за високоскоростна железница. Това стана по време на речта му, с която закри годишната конференция на управляващите консерватори.

Дългоочакваното му обръщение в Северозападна Англия на практика даде старт на кампанията за следващите парламентарни избори във Великобритания, които се очаква да се проведат през следващата година.

"Слагам край на тази дългогодишна сага", заяви Сунак пред делегатите под бурни аплодисменти и радостни възгласи, потвърждавайки, че отменя северния участък на железопътната линия HS2 - изключително спорен ход, който засенчи ежегодното събитие.

"Отменям останалата част от проекта HS2 и на нейно място ще реинвестираме всяко едно пени, 36 млрд. паунда (43,6 млрд. долара), в стотици нови транспортни проекти на север, в Мидландс, в цялата страна", каза той на конференцията на Консервативната партия в Манчестър, Северозападна Англия, предложена крайна точка за новата железопътна връзка.

43-годишният лидер на Обединеното кралство е изправен пред нелекото предизвикателство да сплоти торите, за да спечели изборите - които трябва да се проведат най-късно до януари 2025 г., след няколко години на разрушителни скандали и дълбоки икономически проблеми.

Партията, която е на власт от 2010 г. насам, изостава от основната лейбъристка опозиция в социологическите проучвания през целия мандат на Сунак.

Но признаците, че разликата може да се намали, дадоха искрица надежда, докато народните представители се събираха.

Сунак премина в режим на предизборна кампания, засилвайки атаките срещу лейбъристите след поредица от популистки политически изявления и завои, целящи да прокарат разделителни линии с основната опозиция.

Решението да се откаже от HS2 е непопулярно сред някои тори.

Анди Стрийт, кмет на региона Уест Мидландс, който обхваща Бирмингам, обмисля да напусне в знак на протест.

Съобщава се, че той е отменил планирано пътуване в чужбина, за да остане в Манчестър за обявяването на решението.

Сунак, който е министър-председател от близо година, определи решението като фискално благоразумно поради нарастващите разходи.

"Казвам на тези, които подкрепиха проекта, че фактите са се променили и правилното нещо, което трябва да се направи, когато фактите се променят, е да имаш смелостта да промениш посоката", каза той.

Той се опитва да се представи като лидер, който е готов да взема трудни и понякога непопулярни решения.

"Правя нещата правилно и внимателно... но също така съм готов да правя неща, които са смели, които са различни", каза Сунак пред ITV News.

Лидерът посочи като примери неотдавнашното си смекчаване на темпото на британската програма за нулево нетно потребление и плановете си за нови политики "в полза на автомобилите".

"Имам различен подход към политиката", каза той пред "Скай нюз" в друго интервю преди речта си. "Мисля, че хората са уморени от политици, които са... фокусирани върху лесния изход, краткосрочните решения."

Но Сунак е изправен пред нелеката задача да убеди избирателите да останат с торите след 13 години и опустошителни периоди на сътресения при преките му предшественици Лиз Тръс и Борис Джонсън.

Най-голямата криза на разходите за живот от едно поколение насам, както и широко разпространените стачни действия, допринасят за това предизвикателство.

Предстоящите три частични избори могат да разкрият мащаба на предстоящата задача, като консерваторите рискуват да загубят всеки от тях, въпреки че спечелиха два от тях през 2019 г.

Лейбъристите, които започват годишната си конференция в Ливърпул този уикенд, водят в проучванията с повече от 20 пункта.

Въпреки че няколко скорошни проучвания показват, че разликата се свива, партията изглежда уверена в първото си завръщане в правителството, откакто Гордън Браун беше министър-председател през 2010 г.

Ново проучване на Savanta показва, че преднината на партията е нараснала до 19 пункта, което е с пет пункта повече от последното проучване.

То също така показва, че около една трета от избирателите на Консервативната партия през 2019 г. смятат Риши Сунак за "некомпетентен", като броят на всички анкетирани се увеличава до почти шест от десет.

"Въпреки че общото правило на британските парламентарни избори е "винаги залагай на консерваторите", реалността е, че те изчерпаха възможностите си", заяви пред АФП Ричард Кар, доцент по публична политика и стратегия в университета "Англия Ръскин".

"Техният дневен ред, в който се говори за дългосрочни решения, като същевременно се правят лесни избори, които изглеждат предназначени единствено за успокояване на партийната база, едва ли е последователен", допълни Кар, който е редактор на сборник, посветен на съвременната Консервативна партия.

"Изправени пред лейбъристка опозиция, която се е съвзела, най-вероятният резултат е значително поражение на изборите." /БГНЕС