Сунак: Трябва да направим повече, за да популяризираме ценностите си

Великобритания трябва да направи повече, за да защити своите ценности на свобода и откритост на световната сцена, ще твърди министър-председателят Риши Сунак днес по време на първата си голяма външнополитическа реч след встъпването си в длъжност преди месец.

"Свободата и откритостта винаги са били най-мощните сили на прогреса", ще заяви Сунак пред високопоставени лица, събрали се в Гилдхол за годишния банкет на лорд-кмета, според извлечения, публикувани от "Даунинг стрийт" 10.

"Противниците и конкурентите на Великобритания планират в дългосрочен план", ще каже той в речта си, визирайки по-специално Китай и Русия.

"Пред лицето на тези предизвикателства краткосрочният подход или пожелателното мислене няма да са достатъчни. Затова ще направим еволюционен скок в подхода си. Това означава да бъдем по-силни в защитата на нашите ценности и отвореността, от които зависи нашият просперитет. Това означава да постигнем по-силна икономика, защото тя е в основата на нашата сила в чужбина", ще добави той.

По-рано този месец Сунак посети Киев, за да предложи допълнителна подкрепа на Украйна в борбата ѝ срещу руските сили.

"Защитавайки Украйна, ние защитаваме себе си", заяви той.

В речите си през лятото Сунак определи Китай като заплаха номер едно за глобалната и вътрешната сигурност, като обеща да пресече влиянието му, ако стане министър-председател./БГНЕС, АФП

Лондон / Великобритания