Сунак: Ударите ни по Хутите бяха успешни

Министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак заяви, че правителството му смята, че всички планирани цели са били унищожени при водените от САЩ удари срещу подкрепяните от Иран бунтовници хути миналата седмица, предаде АФП.


Британският лидер също така заяви пред законодателите, че няма данни за цивилни жертви от съвместните удари, които бяха извършени.

"Днес мога да кажа пред Камарата на общините, че първоначалната ни оценка е, че всички 13 планирани цели са унищожени", заяви Сунак по време на обръщение към парламента, определяйки ударите като "успешни".

Той добави, че девет сгради са били "успешно поразени" в базата за дронове и крилати ракети в град Бани в Северозападен Йемен.

Други три сгради са били поразени на летище "Аббс", а ракетна установка за изстрелване на крилати ракети също е била поразена.

"Досега не сме видели доказателства за жертви сред цивилното население, което много се стараехме да избегнем", добави Сунак.

Коментарите на Сунак са първите му пред парламента относно ударите, които бяха критикувани от старите врагове Иран и Русия, но също така и от Турция, членка на НАТО.

Лидерът на Обединеното кралство оправда ударите като "необходим и пропорционален отговор" на заплахите за британските плавателни съдове от нападенията на хутите срещу кораби в Червено море.

Той намекна, че може да последват още. "Оставаме готови да подкрепим думите си с действия", каза Сунак.

Въпреки ударите хутите продължават да атакуват кораби.

На брифинг пред журналисти Даунинг стрийт заяви, че е "твърде рано да се определи" пълното отражение на ударите.

"Никога не сме твърдели, че едно действие ще сложи незабавен край на това", заяви официалният говорител на министър-председателя.

Хутите твърдят, че атаките им срещу корабоплаването в Червено море са в знак на солидарност с Газа, където Хамас воюват с Израел повече от три месеца.

Сунак заяви, че това е "злонамерен разказ" и че хутите са атакували кораби "от цял свят". /БГНЕС