Сунак уволни председателя на Консервативната партия

Британският премиер Риши Сунак уволни днес председателя на Консервативната партия Надим Захауи, след като разследване на данъчните дела на Захауи установи "сериозно нарушение" на министерските правила, съобщи правителството.

Надим Захауи

"В резултат на това Ви информирам за решението си да Ви отстраня от поста Ви в правителството на Негово величество", написа Сунак в публично оповестено писмо до своя съюзник от иракски произход след скандал, който постави под съмнение собствената преценка на премиера и неговите обещания за почтеност.

Правителството публикува и доклада от разследването на новоназначения независим съветник по етиката на Сунак, Лори Магнус.

Магнус не се притесни от констатацията, че Захауи на практика е излъгал няколко лидери на Консервативната партия, когато е бил обект на разследване от страна на данъчните власти на Обединеното кралство, което е довело до това политикът да плати глоба за забавено плащане на стойност 5 млн. паунда (6,2 млн. долара).

Захауи даде различни обяснения по случая и първоначално се опита да заглуши журналистите и данъчния консултант със заплахи за съдебни дела за клевета.

Решението на Сунак да уволни Захауи, вместо да го прикани да подаде оставка, за да запази имиджа си, подчерта сериозния политически залог в момент, когато милиони британци изпитват затруднения да плащат сметките си.

Сунак назначи Захауи за председател на Консервативната партия и министър без портфейл, когато влезе през октомври на Даунинг стрийт 10 с обещанието да осигури "почтеност, професионализъм и отчетност на всяко ниво".

Преди това Захауи е бил в кабинета и при Лиз Тръс, и при Борис Джонсън, който го назначи за канцлер на хазната, отговарящ за данъчната агенция на Обединеното кралство.

Опозиционната Лейбъристка партия заяви, че Сунак е трябвало да уволни Захауи веднага, когато обвиненията се появиха във вестниците този месец, а не да се опитва да печели време, като поиска от Магнус да проведе разследване.

Скандалът подчертава, че Сунак е "слаб" министър-председател, заяви пред Sky News високопоставената депутатка от Лейбъристката партия Бриджит Филипсън.

"Миризмата на мръсотия просто витае около Консервативната партия", казва тя.

Самият Сунак се сблъска с въпроси относно данъчните дела на семейството си, след като стана ясно, че индийската му съпруга Акшата Мурти в продължение на години се е ползвала със статут на "недомицил", който я предпазва от плащането на данъци в Обединеното кралство върху доходите ѝ от семейната бизнес група Infosys.

Миналата седмица той се извини заради втората си полицейска глоба, след като беше заснет без предпазен колан на задната седалка на движещ се автомобил.

Самият Сунак като министър по времето на Джонсън беше глобен заедно с тогавашния премиер за участие в незаконно парти на работното място по време на блокирането заради Ковид.

Скандалът "Партигейт" е един от няколкото, които доведоха до падането на Джонсън.

Обещанията на Сунак за почтеност бяха в рязък контраст с това досие, но той продължава да е преследван от действията на предшественика си в правителството.

В ход е отделно разследване във връзка със съобщенията, че малко преди Джонсън да го направи председател на Би Би Си, бившият банкер Ричард Шарп е участвал в осигуряването на частна кредитна линия за до 800 000 паунда (990 000 долара) за тогавашния министър-председател от канадски бизнесмен. /БГНЕС, АФП

Лондон / Великобритания