Сунак: Западът трябва да конфискува замразените руски активи

„Западните държави трябва да бъдат по-смели в конфискуването на руските активи, които замразиха след пълномащабното нахлуване на руската армия в Украйна през 2022 г.“


Това заяви британският премиер Риши Сунак, като добави, че Украйна продължава да се нуждае от повече оръжия с голям обсег, безпилотни самолети и боеприпаси, както и от друга помощ, съобщи US News.

"Трябва да бъдем по-смели в нанасянето на удари по руската военна икономика и трябва да бъдем по-смели в изземването на стотиците милиарди замразени руски активи", каза британският министър-председател.

Миналия месец британският министър на инвестициите Доминик Джонсън се срещна със заместник-министъра на финансите на САЩ Уоли Адейемо, за да обсъдят изземването на замразените руски активи, но подчерта, че това трябва да стане в съответствие с международното право.

ЕС, САЩ, Япония и Канада замразиха активи на руската централна банка на стойност около 300 млрд. долара през 2022 г., когато Русия нахлу в Украйна.

Страните от Г-7 проучват възможността за изземване на активите като начин да накарат Русия да плати за щетите, които нахлуването ѝ в Украйна причини.

Сунак призова САЩ да продължат да оказват финансова и военна подкрепа на Киев.

"Никога не бива да подценяваме това, което Америка е направила за Украйна и за евроатлантическата сигурност. Призовавам ги да продължат тази подкрепа и съм убеден, че ще го направят", заяви той.

На 24 февруари британското министерство на отбраната обяви помощ в размер на 311 млн. долара за финансиране на украински артилерийски боеприпаси./БГНЕС