Суперяхтите на Абрамович на док в Турция

Две луксозни суперяхти - собственост на руския милиардер Роман Абрамович, акостираха в Турция, съобщиха местни медии. Анкара не се присъедини към европейските санкции срещу Москва, насочени срещу собственика на футболния клуб "Челси" и други олигарси.

Западните държави конфискуват такива активи, свързани с богати руснаци, като част от усилията за оказване на натиск върху президента Владимир Путин заради инвазията му в Украйна.

Абрамович беше сред лицата, включени в списъка на новите санкции, приети от Европейския съюз миналата седмица.

Според турски вестници, които се позовават на сайтове за проследяване на морския трафик, рано във вторник неговата яхта „Eclipse”, плаваща под бермудски флаг, е акостирала в югозападното пристанище Мармарис.

Това е втората му яхта, която хвърля котва в Турция.

140-метровата суперяхта „Solaris” на милиардера беше заснета в понеделник във ваканционния курорт Бодрум, също в югозападната част на страната - повече от седмица след като беше забелязана на пристанище в Черна гора, която не е част от ЕС.

Група украински протестиращи се приближиха до " Solaris " с надуваема лодка, крещейки лозунги в знак на несъгласие с пристигането му в Турция, съобщиха местни медии.

"Вие не сте добре дошли тук. Не на войната в Украйна. Махай се, руска лодка, махай се!", крещяха те, развявайки украинското знаме.

Турция, която е член на НАТО и която има силни връзки с Русия и Украйна, не се е присъединила към санкциите, насочени срещу Москва.

Западните държави, включително САЩ и ЕС, наложиха безпрецедентни санкции срещу Русия заради инвазията ѝ в Украйна, включвайки в санкционния списък олигарси и други лица, близки до Путин.

Яхти, притежавани от най-богатите руснаци, бяха конфискувани от различни държави, като президентът на САЩ Джо Байдън се зарече, че съюзниците "идват за вашите незаконно придобити печалби".

На Абрамович му е наложена и забрана за пътуване и замразяване на активи в Обединеното кралство.

55-годишният Абрамович, който купи футболния клуб "Челси" през 2003 г., отрича твърденията, че го е направил по нареждане на Путин, за да разшири влиянието на Русия в чужбина.

Турция нарече руската инвазия "неприемлива" и се позиционира като посредник за прекратяване на войната. /БГНЕС, АФП

Бодрум / Турция