Сурвакарски гастрол в София на фона на отменения „Сурва“ в Перник

3-часов спектакъл под наслов „Да изгоним злото. Да бъде!” ще представят сурвакари от Пернишко на дефиле в столицата на 9 януари.

За жалост, за трета поредна година Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" няма да се състои. Това се налага поради фактът, че след Коледните и Новогодишни празници Перник влезе в тъмночервената зона по заболеваемост от коронавирус.

Да усетят атмосферата на „Сурва“ обаче столичани ще могат да го направят на събитието в Борисовата градина в неделя.

Близо 200 са участниците, които ще покажат магията на „Сурва“ в София. Ще има дефиле на сурвакарски групи от Батановци, селата Лобош, Лесковец, Банище, село Люлин и самодейна сурвакарска група "Йорданови АРТ и Приятели" от столицата. Ще има половинчасов спектакъл „Игри с маски“ в изпълнение „Майсторите на танца“ с художествен ръководител Красимир Димитров от сърцето на „Сурва“ – гр. Перник. А д-р Милена Любенова от „Института за етнология и фолклористика с етнографски музей“ при БАН, ще представи на зрителите обичая „Сурова”.

Ще има мечкарница и, в която майстори от региона ще покажат нагледно как се правят маските и фотографска изложба със снимки от предишните издания на Международния фестивал на маскарадните игри и отбелязването на Сурва по селата.

„Сурва“ е част от Представителния списък на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството. /БГНЕС