Свързаха COVID-19 с еноти, продавани на пазара в Ухан

Нова теория за произхода на вируса COVID-19 се свързва с незаконно търгувани еноти на пазара в Ухан, Китай.

Според международен екип от експерти по вирусите генетичните данни от тампони, свързани с тези животни, предлагат осезаеми доказателства за възможния произход на вируса. Известно е, че тези животни могат да пренасят коронавируса, съобщи „Ню Йорк Таймс“. Пълният доклад за тестовете все още не е публикуван. Генетичните данни са събрани от тампони, взети от началото на януари 2020 г. от стени, подове, метални клетки и колички, използвани за преместване на клетките в и около пазара за търговия на едро с морски дарове в Ухан, след като китайските власти го затвориха заради потенциалната му връзка с вируса. Голямо количество от генетичния материал съвпадаше с този на енот.

Изследователите проучили това, като използвали необработени данни от тампони, които били публикувани в GISAID - международно хранилище на генетични последователности на вируси. Преди това китайските учени са публикували изследване, в което са използвали проби от пазара в Ухан през февруари 2022 г. То е отчело положителни проби за коронавирус 2 на тежкия остър респираторен синдром, но е предположило, че вирусът е дошъл от заразени купувачи или работници, а не от животните. Същите учени публикуваха необработените данни, които международните изследователи са използвали за своя анализ.

Д-р Флоранс Дебаре, еволюционен биолог във Френския национален център за научни изследвания в Париж, попадна на тези данни на 4 март. Тя ги оставила настрана и след това влязла отново в системата миналата седмица, откривайки нови данни, които експертите по вирусите чакали да видят още от публикуването на оригиналното проучване. Дебаре предупреждава международен екип от изследователи, които започват да проучват данните миналата седмица, според „Ню Йорк Таймс“. Сред тези изследователи са Майкъл Вороби, еволюционен биолог от Университета в Аризона; Кристиан Андерсен, вирусолог от Изследователския институт "Скрипс" в Ла Джола, Калифорния и Едуард Холмс, биолог от Университета в Сидни, Австралия.

"Сравнително бързо успяхме да разберем, че поне в една от тези проби има много нуклеинова киселина на енота, заедно с нуклеинова киселина на вируса", казва д-р Стивън Голдщайн, вирусолог от Университета в Юта, работил по новия анализ. /БГНЕС