Сватбите възможни в тесен семеен кръг

С навлизане в разгара на лятото темата за сватбите става все по-актуална. Почти всеки пети въпрос, отправен от хората в социалните медии цели да разбере кога те ще се възвърнат към нормалния си ритъм. Със същия въпрос към БГНЕС се обърна и 27-годишната Сияна Петкова, която вече е уговорила сватбения си ден, но заради пандемията и продължаващите ограничения има опасност мечтаната сватба да не се случи, така както си я представя младото момиче.

На 27-годишната Сияна Петкова ѝ предстои скоро да мине под венчилото

„Притесненията ми са, че още не съм си поканила гостите по простата причина, че нямам никаква представа дали сватбата ми ще се състои или не, както и в какви параметри може да се проведе. Много държа да поканя най-близките си и да празнувам тази година, защото имам много възрастни баби и дядовци. За съжаление дядо ми вече почина. Затова искам колкото се може по-скоро да проведем събитието, за да може всички да присъстват“, мотивира Сияна желанието си точно тази година да мине под венчилото.

Бъдещата булка, която работи като организатор на събития вече е резервирала обредната зала, църквата, заведението и всичко необходимо за дългоочакваният 21 юни.

„Първоначално предвиждах да поканя 120 души. Очаквам да има и хора, които се страхуват, така че не предвиждам по-голяма сватба от 80 човека. Това са най-близките ми хора, които винаги ще дойдат. Имаме и много хора от чужбина, включително и баща ми, който няма да може да дойде, защото живее в Мадрид и ще му е необходимо да си вземе цял месец отпуска, за да може да спази 14 дневната карантина тук и в Испания, а това не му е възможно“, казва с тъга в гласа си Петкова и подчертава, че въпреки това ще проведе сватбата на този специален за нея ден.

Неизвестните у момичето се засилили преди няколко дни когато премиерът Бойко Борисов обявил, че вече са разрешени градинските сватби.

„Рових се в интернет, за да получа повече информация под каква форма ще може, колко души ще могат да се съберат. И отговор на тези въпроси не успях да получа“, коментира тя и не разбира каква е разликата между това да се събере с приятели в кафене от това да се съберат на сватбата й.

Момичето, което вече е взело и булчинската си рокля обещава да приложи всички изисквания, касаещи дистанцията и дезинфекцията.

„Не смятам, че държавата трябва да фаворизира един бизнес за сметка на друг, защото хората, които се занимават със събития също трябва да се хранят“, категорична е бъдещата булка.

Попитана дали има вариант да смени датата, Сияна Петкова казва, че няма такава възможност.

„Нямам друг вариант. Реално трябва да остане за догодина. Тогава не е ясно какво ще е положението, дали няма да се случи нещо ново. А да сменя датата и да уцеля всички тези хора да са свободни е почти невъзможно. А вече е платено на всички, всичко е уговорено. Надявам се дотогава да се оправи положението и да разрешат поне да може да се състои, в по-голям капацитет, моето събитие, дори на открито и с всички спазени санитарни условия“, надява се тя и въпреки трудностите, които сега изглеждат непреодолими Сияна е обнадеждена и вярва, че сватбата й ще се състои.

От здравното министерство уточниха за БГНЕС, че не се допуска провеждането на каквито и да било събирания на групи над 10 лица, което за бъдещата булка е абсурдно и неприемливо. И ако това изискване остане, то наистина ще доведе до отлагането на сватбата й.

Маргарита Цветкова, която е началник на бюро сватби в Столичния дом за радостни обреди каза, че от 14 май на подписването може да присъстват вече и гости, а не както беше досега – това да се случва в присъствието на двамата младоженци, двамата свидетели, служебното лице и фотографа.

„Вече се позволява и влизането на гости. В малките ни зали могат да бъдат допуснати до 10 гости, а в големите до 20 души. Гостите трябва да стоят на 1,5 м. разстояние помежду си. Те трябва да бъдат с маски, като младоженците и служебното лице имат право да ги свалят по време на ритуала, за да бъдат снимани и да се чувстват комфортно“, обяснява Цветкова и подчертава, че след всяка сватба правят дезинфекция на залите.

Тя добави още, че в момента е забранено да се извършват обреди извън обредните зали и пояснява, че това е било забранено в заповедта от 24 март, както и в новата, от 14 май.

Макар до скоро да живеехме в извънредно положение то не е довело до спирането на сватбите и няма нито една отменена. 400 двойки са си казали заветното „да“ през месеците март и април, като това е спад с близо 50%. В сравнение за същия период на миналата година са били 700.

„По време на карантината, до 13 май, имаме 500 проведени сватби. Това са с около 150-200 по-малко в сравнение със същия период на миналата година. 60-70 сватби се прехвърлиха за края на годината, а около 60 сватби чакат да видят как ще се развие ситуацията, за да преценят за коя дата да се запишат. Около 40 сватби пък чакат да излезе графикът за 2021 г., за да се прехвърлят за догодина“, добавя началникът на бюрото за сватбени тържества.

Тя разкрива и тенденцията, която се наблюдава в последно време, а именно те да са по-малки като численост. По думите й по-често младоженците встъпват в брак в присъствието на между 30 и 100 души. А сватба със 120 гости пък вече се считала за по-голяма такава, а истинска рядкост вече са тези, които наброяват по 300-400 души. /БГНЕС