Свещеник Йосиф Стоименов: Хората трябва да се замислят какво вършат, как го вършат и защо го вършат

Днес се празнува Света Богородица – казва се Съборна Света Богородица на Свети Йосиф Обручник и Свети Цар Давид. Днес се обръща внимание на тази, която е родила този богомладенец, която е избрана между жените, за да се роди спасителят на света и това е Пресвета Богородица Дева Мария и неговия мним баща, така да се каже, защото в еврейския закон сама жена не е можела да пребивава и да роди, защото по еврейския закон се счита за грях и са ги убивали тези жени с камъни. Това каза в интервю за БГНЕС свещеник Йосиф Стоименов от храм „Свети дух“ към Софийската Света митрополия.

„Затова на този праведен човек – Йосиф, който е спазвал всички закони на еврейската общност, дадени от Мойсей и от всички пророци, също е очаквал този младенец, спасител, да се роди във времето от рода на Цар Давид по потомство“, разказа свещеникът и отбеляза, че Йосиф се е занимавал с дърводелство.

По думите на Йосиф Стоименов църквата чества празника не само три дни, а до 31 декември. „Защото тогава се празнува обрезанието му – спазването на другия еврейски закон – момчетата да бъдат обрязани и така сключват договор с Бога, че са негови“, разказа още той за дългото празнуване на празника.

Свещеник Стоименов заяви, че днес хората трябва да се замислят какво вършат, как го вършат и защо го вършат. „Най-напред дали са си изяснили отношенията с близките, с които живеят, с тези, с които работят и когато човек се поправи, ако някъде е сгрешил, защото сам Бог е милостив, той прощава на чедата си, а какво значи ние да не прощаваме на хората, които са около нас“, заяви той и допълни, че Христос казва, че не можеш да обичаш Бога, а да не обичаш брата, с когото си всеки ден. Духовното лице призова любовта, предадена по сътворение на човека от Бога към нас, да се използва, да не се съгласяваме с греха, но да не осъждаме онзи, който го е извършил, а да му помогнем да проумее грешката си и с взеобщи усилия да живеем в любов. „Подаръците – всичко това е едно импулсивно нещо в днешно време и се обръща повече внимание на материалните неща, а не на духовните. Сам Христос каза, че който търси царството небесно, т.е. Бога, всичко друго ще му бъде придадено, защото всичко зависи в нашата вяра от самите нас, ако търсим Бога, Бог ще ни даде всичко, което ни е нужно да прекараме този земен живот“, заключи свещеник Стоименов. /БГНЕС

Тагове: