Свещеник Йосиф Стоименов: Всеки християнин е изправен пред изпитания, те се взимат с Божията помощ

Рождество Христово е един от дванадесетте големи празника на нашата православна църква – раждането на нашия спасител Иисус Христос, който е любов и даде обещание на нашите прародители Адам и Ева, след тяхното непослушание и изгонването от Райските селения, че ще се роди спасител, който да може отново да върне човеците в Рая, който Бог сътвори именно за нас.

И тъй като няма безгрешен човек, няма такъв, който да е останал без грях, да е чист по душа, затова сам Бог по своята любов се роди като човек.

И ето, че Бог направи първата жертва, че се роди в ясли, дотолкова се смири пред човеците, че избра яслата пред удобното легълце за едно бебе. Това каза в интервю за БГНЕС свещеник Йосиф Стоименов от храм „Свети Дух“ към Софийската Света митрополия.

„Както във всеки дом, когато се чака дете, така и ние се суетим покрай раждането на този богомладенец и затова църквата е постановила 40 дни преди празника да има пости, но тези пости са с благ характер, не са толкова строги и са радостни“, отбеляза свещеник Йосиф Стоименов. През тези 40 дни християните се подготвят с пост и молитва, в богослужебните текстове по време на богослуженията се предвещава за раждането на богомладенеца, който трябва да дойде със специална мисия да спаси човечеството от греха и да върне душите ни в Райските селения.

По думите на свещеника, празникът в миналото се е празнувал заедно с Богоявление, но след това в Римската църква се установява той да бъде отбелязван на 25 декември, когато в Рим са се празнували поклоненията от езичниците на Слънцето.

Свещеник Стоименов заяви, че нашето внимание на празника е насочено повече около суетата, не в духовния, а в светския характер – с подаръците, с трапезите. „Всеки един рожденик иска да получи подарък и така е установено от света, но нашият рожденик бива малко игнориран“, заяви той и допълни, че Христос очаква от нас да правим добрини, но не само покрай големите господски празници. „Християнството е начин на живот и през целия си живот ние трябва да обичаме враговете си, дори да се молим за тях, да помагаме на ближните си, дори и с молитва след тяхната смърт. Това ни завещава този богомладенец и Христос единствено иска от нас да изпълняваме неговата воля в любов и разбирателство“ , поясни свещеникът.

Задължителната за трапезата на Бъдни вечер питка символизира тялото на Христос. На Тайната вечеря той разчупва хляба и го дава на апостолите за спасение на душите им, затова и в молитвата „Отче наш“, са казва „насъщният ни хляб“. Въз основа на народопсихологията, хлябът бива украсяван. „Ежедневните хлябове не са били украсявани, но за да се знае, че е празничен и че е народен, точно направен за празника, българският народ го украсявал с гроздове, което символизира плодородие“, обясни духовното лице.

На Бъдни вечер трапезата се прикадява от главата на семейството – мъжът, който е глава на домашната църква, както и цялата къща, и се произнася молитва – „Отче наш“ или тропарът, който разказва за раждането на богомладенеца. Този ритуал символизира благоуханната жертва към Бог, а самият тамян е смолата от дървото кедър, което израства в Ливан. „Църквата се дели като клетките на човешкия организъм, всеки един християнин е клетката, семейството е домашната църква, а тук, в храма, е общата църква. Всички се събираме в единомислие, да се молим пред Божия престол за благоденствие, за прошка на греховете ни и за мирен живот, в който да прекараме земните си дни“, уточни свещеник Стоименов.

В навечерието на Рождество свещеникът пожела на хората да бъдат живи и здрави, да няма вече суета и здравословното ни състояние да се подобри, всеки да си върши делата и да прави повече добрини, да посещаваме повече храма, не само на големите празници, а всяка неделя, да благодарим за всичко, което нашият Бог ни е дал и с негова помощ да преодоляваме всички изпитания, „защото християнството се живее“. Да има световен мир, да няма глад и болести – за това се моли българската църква.

„Ние знаем като християни, че един християнин винаги ще има изпитания, както един ученик има изпити, за да вземе диплома накрая, така и всеки един християнин има изпитания в живота си, но ние знаем, че тези изпитания най-лесно се взимат с божията помощ, когато се уповаваме единствено на нашия Господ Исус Христос, който се роди заради нас, човеците“, подчерта духовното лице и добави, че всеки един човек е част от Бога, с безсмъртна душа.

„За много и благодатни години! Честито Рождество Христово“, пожела свещеник Йосиф Стоименов. /БГНЕС