Светът на спорта през 2022 г. – От Игрите в Пекин до Мондиала в Катар

Светът на спорта ще предложи много емоции на феновете и през новата 2022 година. Ще разгледаме десет от най-вълнуващите събития през новата година – от Зимните олимпийски игри в Пекин, до Световното първенство по футбол за мъже в Катар.

И двете събития ще бъдат знакови и исторически – Игрите в китайската столица ще маркират първия град, който е бил домакин и на Лятна, и на Зимна олимпиада в лицето на Пекин, докато Мондиалът в страната от Арабския полуостров ще отбележи първото световно, което се провежда извън традиционния летен слот през юни – юли, поради изключително високите температури в Катар през летния сезон.

Зимната олимпиада в Пекин ще се проведе между 4-20 февруари.

Ето и десет от най-интригуващите и очаквани с огромен интерес спортни събития през 2022:

1. Зимната олимпиада в Пекин

Зимните олимпийски игри в Пекин ще се проведат между 4-20 февруари. Това ще бъде първата зимна олимпиада в Китай, а столицата Пекин ще се превърне в първия град, който приема Летни и Зимни игри в историята си, след като бе домакин на Лятната олимпиада през 2008.

Пекин бе избран за домакин на форума през юли 2015 на 128-та сесия на Международния олимпийски комитет (МОК) в Куала Лумпур, Малайзия. Предвидени са 109 състезания в 7 различни спорта. Игрите в Пекин ще стартират по-малко от шест месеца след края на Лятната олимпиада в Токио, която се проведе тази година заради пандемията от коронавирус, за първи път от 1992-а насам в Албертвил, Франция, а Ковид и по-конкретно новият вариант на вируса – Омикрон, заплашва нормалното протичане и на следващата олимпиада.

Организаторите вече обявиха предпазни мерки и протоколи за борба със заразата. Всички атлети трябва да бъдат напълно ваксинирани при пристигане в Пекин, в противен случай рискуват да бъдат поставени под карантина за период от 21 дни. Предвидени са всекидневни тестове, а зрителите по трибуните ще бъдат единствено жители на Китай, в опит да се огранича риска от евентуално разпространение на Ковид от чуждестранни фенове.

България очаква около 20 олимпийци в китайската столица. Към момента българските спортисти са спечелили квоти за участие в следните спортове и дисциплини: биатлон – 4 мъже и 4 жени, алпийски ски – 2 мъже и 1 жена, ски-бягане – 1 мъж, ски-скок – 1 мъж, сноуборд – 1 мъж и фигурно пързаляне – 1 жена. Квалификационните състезания продължават през декември и началото на януари. Очакваме евентуалното спечелване на още квоти в алпийските ски – 1 мъж, в ски-бягането - 1 мъж, в шейните - 1 мъж и 1 жена, както и в шорт трек – 1 жена.

2. Купата на Африканските нации в Камерун

Купата на Африканските нации ще се проведе между 9 януари и 6 февруари, след като първоначално бе насрочена за юни-юли през 2021, но бе отложена с година поради пандемията от коронавирус.

Домакин на съревнованието е Камерун, който ще открие програмата на турнира с двубой срещу Буркина Фасо на 9 януари, неделя. Камерунците, които наскоро се сдобиха с нов президент на местната футболна федерация в лицето на легендата Самюел Ето‘о, са петкратни победители за Купата на Африка и са още с тимовете на Кабо Верде и Етиопия в група А.

Действащ шампион в надпреварата е Алжир, който победи Сенегал с минималното 1:0 през 2019. Алжирците, в чийто състав личи името на Риад Марез от Манчестър Сити, попаднаха в група Е, където са още отборите на Екваториална Гвинея, Кот д‘Ивоар и Сиера Леоне. Сенегал на Садио Мане, Едуар Менди и Калиду Кулибали е в група В с Гвинея, Малави и Зимбабве.

Египет, който е рекордьор по отличия със седем, ще разчита на голямата звезда на Ливърпул Мохамед Салах по пътя към осми триумф и първи от 2010-а насам, и открива кампанията си срещу Нигерия в група D, където са още отборите на Гвинея-Бисау и Судан.

Световният номер 1 в тениса при мъжете Новак Джокович.

3. Тенисът и битката за най-много титли от Големия шлем при мъжете

Сезон 2022 в тениса чука на вратата, като първият турнир от Големия шлем за годината в Австралия ще се проведе между 17-30 януари.

Много се изписа и изговори през последните няколко седмици, като продължават неяснотите около участието на световния номер 1 и деветкратен шампион в Мелбърн Новак Джокович. Всички тенисисти, които ще участват на Откритото по тенис в Автралия, трябва да бъдат ваксинирани – изискването на щата Виктория, а сърбинът все още не е разкрил ваксинационния си статут към днешна дата. Той се оттегли от участие на подгряващата отборна надпревара АТП Къп в Сидни от 1-9 януари, но съотборникът му в тима на Сърбия – Душан Лайович, сподели, че Ноле „се опитва да стигне“ до Мелбърн.

Джокович е действащ шампион и се бори за рекордна 21-а титла от Шлема, като в момента поделя върха с Роджър Федерер и Рафаел Надал. Федерер няма да бъде в Австралия, тъй като продължава да се възстановява след операция на коляното, а Надал потвърди, въпреки че наскоро се зарази с коронавирус, че ще бъде на австралийска земя, където през 2009 спечели единствената си засега титла. Битката за едноличното лидерство по титли от Шлема определено ще бъде на дневен ред още в Австралия, а до края на годината предстоят още три турнира от най-високата категория в тениса – в Ролан Гарос, Уимбълдън и Ю Ес Оупън.

Под неяснота е и бъдещето на Роджър Федерер. Швейцарският Маестро е на 40 години и ще навърши 41 в началото на август, като до момента от лагера на Федерер няма индикации, че той ще прекрати кариерата си скоро. Предвид напредналата му спортна възраст обаче и проблемите с контузии в последните два сезона, швейцарската легенда може да бъде принуден да спре с любимия си спорт по-рано от желаното.

4. Боксовият трон на абсолютния световен шампион

Боксовият екшън през новата година също се очертава да бъде налице, като ни чакат нови вълнуващи сблъсъци.

Олесандър Усик победи Антъни Джошуа с единодушно съдийско решение в края на септември, за да стане новият световен шампион в тежка категория във версиите WBA, IBF, WBO и IBO. Украинският боксьор показа страхотна игра в тактически план и нанесе второ поражение за Ей Джей, който преди това бе победен изненадващо от мексиканеца Анди Руис-младши, преди да си върне поясите от Руис. Двамата с Усик ще имат реванш помежду си през пролетта, бе потвърдено от промоутъра на британеца Еди Хърн.

Епизод номер 2 от съперничеството между Усик и Джошуа ще определи вероятно и следващият съперник на ринга на Тайсън Фюри. Непобеденият „Цигански крал“ се разправи с Дионтей Уайлдър и в третия мач помежду им, след като спечели убедително предишния, а в първата битка срещата завърши при равенство. Фюри все още чака официален нов съперник за пояса на WBC, преди евентуално да премине към двубой за абсолютната световна титла. Все още не е изключено дългочаканият от феновете на британския бокс сблъсък между Фюри и Джошуа да се състои, след като мачът пропадна след загубата на Ей Джей от Усик.

Най-добрият български боксьор Кубрат Пулев вероятно ще продължи с битките в „Триад Комбат“ с мач срещу ММА боеца Жуниор дос Сантос през февруари, след като Кобрата надви вече един боец от смесените бойни изкуства – Франк Мир, по категоричен начин. Родният боксьор не изключи възможността при прибирането си в България наскоро, че може да се бие за трети път за световната титла в тежка категория – в предишните два случая Кобрата отстъпи на Владимир Кличко през 2014 и на Джошуа през 2019.

5. Верстапен отново на пътя на Хамилтън към историята

Сезон 2022 във Формула 1 ще бъде безкрайно интригуващ след невероятно драматичния завършек на изминалата кампания, когато Макс Верстапен с Ред Бул изпревари действащия световен първенец Люис Хамилтън с Мерцедес в последната обиколка на последното за сезона състезание в Абу Даби, ОАЕ, за да триумфира за първи път със световната титла в младата си кариера.

Хамилтън се бореше за рекордна в историята на спорта осма световна титла, с която щеше да изпревари легендата Михаел Шумахер, но противоречиви решения в края на състезанието в Абу Даби му отнеха възможността да запише името си със златни букви в историята на Ф1. Шефът на Мерцедес Тото Волф заяви, че въпреки разочарованието, британецът ще продължи да кара и през новия сезон. Хамилтън ще има нов съотборник до себе си след пристигането на Джорд Ръсел от Уилямс, който замени досегашния партньор на седемкратния световен първенец Валтери Ботас, който пое в посока Алфа Ромео.

Верстапен ще бъде отново най-сериозното препятствие пред Хамилтън по пътя към осмата титла. Нидерландецът заслужи дебютната си корона в най-престижната автомобилна надпревара, но ще има вече по-големи очаквания и напрежение върху себе си след триумфа. Ред Бул доказа, че може да се справи с Мерцедес, въпреки че загуби титлата при конструкторите, като реагира своевременно и в така стеклите се обстоятелства в края на състезанието в Абу Даби.

Сезон 2022 започва на 20 март в Бахрейн и завършва на 23 ноември по традиция в Абу Даби. Новата кампания във Формула 1 ще бъде с рекордните 23 състезания, като дебют ще направи стартът в Маями, насрочен за 8 май. Гран При-тата в Катар и Китай пък ще се завърнат в календара през 2023. Състезанията в Австралия, Канада, Япония и Сингапур се завръщат след двугодишно отсъствие поради пандемията от коронавирус.

Новият световен шампион във Формула 1 Макс Верстапен.

6. Световната корона в снукъра

Сезонът в снукъра достига по традиция своята кулминация със Световното първенство, което през 2022 година ще се проведе в шефилдския театър „Крусибъл“ между 16 април и 2 май.

Действащ шампион в надпреварата в Марк Селби, който спечели четвъртата си световна титла, побеждавайки Шон Мърфи на финала с 18-15. „Веселякът от Лестър“ отново е сред фаворитите за короната, като при евентуален триумф ще се приближи на една от Стив Дейвис и Рони О‘Съливан. „Ракетата“ грабна последната си титла от шампионата на планетата през 2020, когато разби Кайрън Уилсън в спора за трофея с 18-8. Рони ще се опита да изравни рекордьора по титли от „Крусибъл“ Стивън Хендри от Шотландия, който има седем корони, всичките постигнати през 90-те години на миналия век.

Не само Селби и О‘Съливан обаче имат аспирации към световната титла. Сред останалите топ играчи, които имат амбиции за триумф са Джъд Тръмп, Нийл Робъртсън и Джон Хигинс. „Асото в колодата“, под номер 2 в света, е най-постоянно представящият се играч през последните два сезона и въпреки че не започна убедително настоящата кампания, ще се опита да прибави към единствения си триумф, дошъл през 2019 във финала с Джон Хигинс. „Вълшебникът от Уишоу“ е четирикратен победител в надпреварата, като започна силно кампанията, но загуби и четирите финала, в които игра, три от които от ранкинг веригата. В добавка, Хигинс отстъпи и в три поредни финала на Световното между 2017-2019.

Робъртсън, който спечели титлата на Английския Оупън, но загуби на Световната Гран При от началото на сезона, ще се бори за втората си световна титла след тази през 2010. Преди Световното обаче, играчите ще започнат подобаващо годината с Мастърса, който ще се проведе между 9-17 януари.

7. Новият носител на трофея от Шампионската лига

През 2022 година ще стане ясен и новият носител на трофея от Шампионската лига. Отборът, триумфирал в 67-то издание на най-престижния европейски клубен турнир, ще стане ясен на 28 май, а домакин на финала е стадион „Крестовски“ в руския град Санкт Петербург.

Действащ европейски клубен шампион е Челси, който миналата година победи Манчестър Сити в изцяло английски финал с 1:0. Сезон 2021/22 в ШЛ се намира във фазата на осминафиналите, които започват през февруари. Сред най-интригуващите двойки, които станаха ясни след не един, а два жребия заради техническа грешка при първия, са Пари Сен Жермен – Реал Мадрид, Манчестър Юнайтед – Атлетико Мадрид и Интер – Ливърпул. Челси приема Лил в първата среща на „Стамфорд Бридж“, шампионът от 2020 Байерн Мюнхен гостува на австрийския РБ Залцбург, а Манчестър Сити, Ювентус и Аякс гостуват съответно на Спортинг Лисабон, Виляреал и Бенфика.

Прави впечатление липсата на един от най-силните отбори в последните 15-ина години в надпреварата Барселона. Каталунците напуснаха надпревара още след груповата фаза за първи път от 20 години насам за сметка на Бенфика, който ще се изправи срещу Аякс.

Шампионска лига няма да бъде единственият турнир, който ще излъчи победител през 2022. Такива ще има и в другите две надпревари на УЕФА – Лига Европа, и дебютното издание на Лигата на конференциите. Финалът в Лига Европа е насрочен за 18 май на „Рамон Санчес Писхуан“ в испанския град Севиля, като действащ шампион е Виляреал, надвил Манчестър Юнайтед след изпълнение на дузпи. Финалът на Лигата на конференциите е насрочен за 25 май на стадион „Арена Комбетаре“ в албанската столица Тирана.

8. Световното първенство по волейбол за мъже в Русия

20-то юбилейно издание на Световното първенство по волейбол за мъже ще се проведе в Русия между 26 август и 11 септември. В надпреварата ще участват 24 тима от пет конфедерации, а сблъсъците ще се изиграят в 11 зали в десет различни града.

Действащ двукратен шампион в турнира е Полша, който е един от съперниците на България в група С, където са още тимовете на Мексико и САЩ. Родните „лъвове“ откриват кампанията си именно срещу „Дружина полска“ на 27 август, преди да играят със САЩ ден по-късно и с Мексико на 29 август.

Домакините от Русия откриват Световното с мач срещу Тунис на 26 август в Санкт Петербург. Тимът е още в група А заедно с отборите на Сърбия и Пуерто Рико. Бразилия, трикратен световен шампион, попадна в група В, където са още Куба, Япония и Катар. В останалите три групи най-сериозно впечатление прави тази на олимпийските шампиони от Франция, които ще играят с Германия, Словения и Камерун в група D. В група Е са Канада, Китай, Италия и Турция, а в група F Аржентина, Египет, Иран и Нидерландия.

9. Европейското първенство по баскетбол за мъже

Европейското първенство по баскетбол за мъже, под номер 41 в историята, ще се проведе в четири различни държави – Чехия, Грузия, Италия и Германия, между 1-18 септември. Подобно на предишните две издания, турнирът ще се проведе в четири страни-домакини. Груповата фаза ще бъде в Чехия, Грузия, Италия и Германия, а елиминационната в германската столица Берлин.

Действащ шампион в надпреварата е Словения. Водени от звездата на Далас Маверикс Лука Дончич, словенците спечелиха дебютна европейска титла, побеждавайки един от най-опитните отбори в лицето на Сърбия. Словения попадна в група В, където са още Франция, Литва, един от домакините Германия, Унгария и Босна и Херцеговина. Сърбите са в група D заедно с Чехия, Полша, Финландия, Израел и Нидерландия.

България, водена от селекционера Росен Барчовски, попадна в група А, където са още тимовете на Испания, Русия, Турция, Грузия и Белгия. Първият мач на нашите национали е с Испания на 1

септември в грузинската столица Тбилиси, а последният срещу Белгия шест дни по-късно.

В последната група С съперници ще бъдат съставите на Италия, Гърция, Хърватия, Украйна, Великобритания и Естония. Рекордьор по европейски титли е тимът на Съветския съюз с 14, следван от Югославия с осем. Испанците и литовците имат по три отличия, а България е с едно сребро и един бронз в историята на участията си на европейски първенства.

Мондиал 2022 в Катар ще се проведе между 21 ноември и 18 декември.

10. Мондиалът за мъже в Катар

Световното първенство по футбол за мъже е най-големият футболен форум и ще се проведе за 22-и път в своята история между 21 ноември и 18 декември в Катар. В надпреварата ще вземат участие 32 тима, а мачовете ще се изиграят на осем стадиона в пет различни града.

Награждаването на Катар с домакинство на турнира предизвика серия от спорове и критики. Мондиалът за първи път ще се проведе в края на годината, вместо в традиционния си летен слот между юни и юли, поради изключително високите температури през лятото в страната от Арабския полуостров. Надпреварата ще бъде и последната с 32 отбора, като от Мондиал 2026 в САЩ, Канада и Мексико бройката на съставите ще бъде увеличена до 48.

Квалификациите за Световното в Катар приключиха, като България не успя да намери място на Мондиала, след като остана на четвърто място в своята група С. Групата бе спечелена от Швейцария, която остави зад себе си европейския шампион Италия, който ще играе бараж през март. Мондиалът в Катар ще бъде без един измежду Италия и Португалия, които вероятно ще се изправят един срещу друг в директна битка за участие на първенството, след като и португалците не успяха да спечелят своята квалификационна група, губейки в края от Сърбия в последния си мач.

За Световното се класираха вече 13 отбора, сред които домакините от Катар, четирикратният световен шампион Германия, Дания, рекордьорът по титли Бразилия (5), действащият първенец Франция, който триумфира за втори път след 1998 след успех над Хърватия с 4:2 в Русия преди три години, Белгия, Хърватия, Испания, Сърбия, европейският вицешампион Англия, Швейцария, Нидерландия и Аржентина. Жребият за групите на Световното ще се тегли на 1 април в катарската столица Доха. /БГНЕС

--------------------------------------------------

Стефан Игнатов, редактор в Спортния отдел на БГНЕС