Светът остро осъди нападението срещу Украйна

Световните лидери светкавично осъдиха военната атака на Русия срещу Украйна, като западните столици обещаха да засилят санкциите срещу Москва, а ръководителят на ООН поиска незабавно прекратяване на конфликта.

Ключови реакции, обобщени от АФП, Си Ен Ен, ТАСС, Би Би Си и други световни медии:

Президентът на САЩ Джо Байдън

"Молитвите на целия свят са с народа на Украйна тази нощ, когато той е подложен на непровокирана и неоправдана атака от страна на руските военни сили", заяви американският президент малко след началото на операцията.

Той предупреди, че "единствено Русия е отговорна за смъртта и разрушенията, които тази атака ще донесе".

"Президентът Путин избра преднамерена война, която ще доведе до катастрофални загуби на човешки живот и човешко страдание", заяви Байдън. "Само Русия е отговорна за смъртта и разрушенията, които тази атака ще донесе, и Съединените щати и техните съюзници и партньори ще отговорят по единен и решителен начин. Светът ще потърси отговорност от Русия", заяви президентът.

Украинският президент Володимир Зеленски

Зеленски сравни нахлуването на Русия в страната му с военните кампании на нацистка Германия по време на Втората световна война.

"Русия нападна Украйна по страхлив и самоубийствен начин, както нацистка Германия по време на Втората световна война", заяви Зеленски на онлайн брифинг, по време на който призова украинците да "излязат" и да "протестират срещу тази война".

Президентът на Украйна заяви, че съюзниците на страната изграждат "коалиция" срещу руския президент Владимир Путин и призова света да предприеме мерки, за да принуди Москва да спре нападенията си.

"Изграждаме антипутиновска коалиция", написа Зеленски в Twitter след разговори с лидерите на САЩ, ЕС, Великобритания, Германия и Полша.

"Светът трябва да принуди Русия да постигне мир", пише той.

Ръководителят на ООН Антонио Гутериш

Гутериш отправи директен и личен призив към руския президент Владимир Путин след извънредно заседание на Съвета за сигурност, като го призова да спре нападението "в името на човечеството".

"В името на човечеството, не позволявайте в Европа да започне това, което може да се окаже най-тежката война от началото на века", каза той. "Конфликтът трябва да спре сега", допълни главата на ООН, като заяви, че това е "най-тъжният ден" в неговия мандат.

„Президент Путин, спрете войските си да не атакуват Украйна, дайте шанс на мира, твърде много хора вече загинаха“, каза Гутериш по време на второто извънредно заседание на Съвета за сигурност за три дни във връзка с кризата между Русия и Украйна. То започна в 4.30 ч. българско време тази нощ.

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг

Генералният секретар на Атлантическия алианс заяви, че Русия е "избрала пътя на агресията срещу суверенна и независима държава".

"За пореден път, въпреки многократните ни предупреждения и неуморните ни усилия да се ангажираме с дипломация, Русия избра пътя на агресията срещу суверенна и независима държава", се казва в изявлението на Столтенберг. "Това е тежко нарушение на международното право и сериозна заплаха за евроатлантическата сигурност. Призовавам Русия незабавно да прекрати военните действия и да зачита суверенитета и териториалната цялост на Украйна", каза той.

Столтенберг добави: "В този ужасен момент сме с народа на Украйна. НАТО ще направи всичко, което е необходимо, за да защити и отстоява интересите на всички съюзници".

Посланиците на НАТО трябваше да проведат извънредна среща, за да обсъдят нападението.

Британският министър-председател Борис Джонсън

"Шокиран съм от ужасяващите събития в Украйна и разговарях с президента Зеленски, за да обсъдим следващите стъпки", написа британският лидер в Туитър. "Президентът Путин избра пътя на кръвопролитията и разрушенията, като предприе тази непровокирана атака срещу Украйна. Великобритания и нейните съюзници ще реагират решително."

"Днес Руската федерация още веднъж наруши суверенитета на Украйна. Въпреки усилията на международната общност, Русия избра конфликта. Никой не е заблуден от провокациите на Кремъл и опитите му да изопачи ситуацията", написа Уолъс в Twitter. "Това е явна агресия срещу една демократична страна, която се осмели да изрази стремеж, различен от това да бъде неволен съсед на Русия. Никой не бива да забравя този ден", заяви британският министър-председател.

Премиерът на Великобритания нарече руския президент Владимир Путин "диктатор", а нахлуването в Украйна - "отвратително и варварско начинание“ .

Украйна е държава, която от десетилетия се радва на свобода и демокрация и на правото сама да избира съдбата си, каза той.

„Ние и светът не можем да допуснем тази свобода да бъде просто погубена. Не можем и няма да гледаме отстрани. Именно защото през последните месеци бяхме толкова разтревожени от руското сплашване, Обединеното кралство стана една от първите държави в Европа, която изпрати отбранително оръжие в помощ на украинците. Други съюзници вече направиха същото и ние ще направим всичко възможно през следващите дни“, допълни премиерът.

За тази цел трябва също така колективно да прекратим зависимостта от руския нефт и газ, която твърде дълго време даваше на Путин възможност да контролира западната политика, подчерта премиерът.

„Нашата мисия е ясна. Дипломатически, политически, икономически и в крайна сметка военно - това отвратително и варварско начинание на Владимир Путин трябва да завърши с провал“, заяви Борис Джонсън.

Лидерите на ЕС

"В тези мрачни часове мислите ни са с Украйна и невинните жени, мъже и деца, които са изправени пред тази непровокирана атака и се страхуват за живота си", заявиха в Twitter ръководителите на Европейския съюз Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел. "Ще държим Кремъл отговорен."

"Историята доказа, че обществата и съюзите, изградени върху доверие и свобода, са устойчиви и успешни. Точно от това страхуват автократите. Европейският съюз подкрепя Украйна и нейния народ. Ще продължим да ги подкрепяме. Украйна ще пребъде“, категорична е Урсула фон дер Лайен.

Ръководителят на външната политика Жозеп Борел заяви, че Русия е изправена пред "безпрецедентна изолация" и ще бъде засегната от "най-строгите санкции", които ЕС някога е налагал.

"Това не е въпрос на блокове. Това не е въпрос на дипломатически игри за надмощие. Това е въпрос на живот и смърт. Става въпрос за бъдещето на нашата глобална общност", заяви той.

Борел заяви: "Това е един от най-мрачните часове за Европа от края на Втората световна война насам."

Той заяви, че нападението от страна на Русия - "голяма ядрена сила" - срещу прозападната ѝ съседка "е не само най-голямото нарушение на международното право, но и нарушение на основните принципи на човешкото съжителство".

Германският канцлер Олаф Шолц

Германският лидер се нахвърли върху "безскрупулния акт" на Путин и разговаря със Зеленски, за да изрази "пълната солидарност" на страната си.

"Путин застрашава живота на безброй невинни хора в Украйна и мира на нашия континент", заяви Шолц.

"Това е ужасен ден за Украйна и мрачен ден за Европа", каза той. "Изразяваме своята солидарност с Украйна и нейния народ. Русия трябва незабавно да прекрати тези военни действия. В рамките на Г-7, НАТО и ЕС ще координираме тясно действията си", каза Шолц.

Министърът на външните работи Алналена Баербок предупреди, че светът "няма да забрави този срамен ден".

Френският президент Еманюел Макрон

"Русия трябва незабавно да прекрати военните си операции", написа Макрон в Twitter, заявявайки, че Русия е взела решение да "води война" в Украйна.

"Франция е солидарна с Украйна. Тя подкрепя украинците и работи със своите партньори и съюзници за прекратяване на войната", добави той.

Франция осъди категорично "използването на беларуската територия" за нападение срещу Украйна, заяви министърът на външните работи Жан-Ив Льо Дриан. Париж ще "засили още повече всички форми на подкрепа за Украйна" след руското нападение, каза още той..

Първият дипломат на Франция също така осъди "използването на беларуска територия, разрешено от режима на Лукашенко, за извършване на тази агресия срещу суверенна държава".

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо

"Тези непровокирани действия са явно поредно нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и на задълженията на Русия съгласно международното право и Устава на ООН", заяви Трюдо в изявление.

Той допълни, че ще се срещне с партньорите си от Групата на седемте, за да оформят колективен отговор, "включително чрез налагане на допълнителни санкции към обявените по-рано тази седмица".

"Тези безразсъдни и опасни действия няма да останат ненаказани."

ОССЕ

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), в която членува Русия, заяви, че "тази атака срещу Украйна излага на сериозен риск живота на милиони хора и е грубо нарушение на международното право и на ангажиментите на Русия".

Изявлението беше направено от настоящия председател на ОССЕ, полския външен министър Збигнев Рау, и генералния секретар на организацията Хелга Мария Шмид.

Китай

Втората по големина икономика в света, която има дълга граница с Русия, заяви, че следи кризата и призова за сдържаност.

"Китай следи отблизо актуалната ситуация и призоваваме всички страни да запазят сдържаност и да предотвратят излизането на ситуацията извън контрол", заяви говорителката на външното министерство Хуа Чунин на редовен брифинг за медиите.

Японският министър-председател Фумио Кишида

"Последното руско нахлуване разклаща основите на международния ред, който не допуска едностранни опити за промяна на статуквото", заяви японският лидер след заседание на своя съвет за национална сигурност.

"Ние категорично осъждаме Русия. Ще координираме усилията си с международната общност, включително със САЩ, и ще се справим с това бързо", добави той.

Италианският министър-председател Марио Драги

Лидерът на правителството на Италия, член на Г-7, нарече руската инвазия в Украйна "неоправдана и несправедлива".

"Италия е близо до украинския народ и институции в този драматичен момент", заяви Драги в изявление. "Работим с европейските съюзници и съюзниците от НАТО за незабавен, единен и решителен отговор".

Турция

Турция, която е член на НАТО и в миналото е имала обтегнати отношения с Русия, заяви, че инвазията е "несправедлива и незаконна".

"Смятаме военната операция за неприемлива и я отхвърляме", се казва в изявление на турското външно министерство.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган осъди действията на Москва като "тежък удар" по регионалния мир и стабилност.

Турският президент призова Русия и Украйна да решат противоречията си чрез диалог въз основа на Минските споразумения. /БГНЕС