Светът очаква сватбата на принцеса Беатрис на 29 май

Последната неомъжена внучка на Елизабет II, принцеса Беатрис, ще загуби статута си на сгодена дама на 29 май тази година, съобщава Би Би Си.

За датата на сватбата й с мултимилионера Едуардо Моци бе съобщено официално от Бъкингамския дворец. Те ще се оженят в кралския параклис на двореца Сейнт Джеймс - семеен параклис, съседен на дома на принцеса Беатрис - с прием по-късно в Бъкингамския дворец. В параклиса се състоя и сватбата на кралица Виктория и принц Алберт през февруари 1840 година. Кралицата ще бъде домакин на частния прием в дворцовите градини. За годежа на Беатрис с италианския магнат на недвижими имоти Едуардо Мапели Моци медиите затръбиха миналата есен. Беатрис, 31-годишната дъщеря на херцога и херцогинята на Йорк, се сгоди за гаджето си миналия септември. Заради скандала, който избухна около бащата на беатрис – принц Андрю церемонията беше отложена. Сега на сватбата няма да бъдат допускани журналисти и публика. И всичко това се случи, защото принц Андрю беше обвинен в сексуален тормоз покрай връзката му с осъдения за склоняване на непълнолетни за секс Джефри Епстийн. По-късният му опит да се оправдае публично го направи да изглежда още по-голям измамник в очите на обикновените британци и в крайна сметка той напълно се отказа от кралските си задължения през ноември 2019 г. Това ще е четвъртата кралска сватба за две години. Предишните три – на принцеса Евгения, херцогът и херцогинята на Съсекс и лейди Габриела Уиндзор - се състояха в параклиса „Сейнт Джордж“ в замъка Уиндзор. Параклисът за сватбата на Беатрис може да побере само 150 гости, докато около 800 присъстваха на сватбата на сестра й. Милионерът г-н Мапели Моци, който е приятел на семейството на Беатрис от няколко години, започна да се среща с принцесата през есента на 2018 г. Твърди се, че отношенията им са се развили, след като отново са се срещнали на сватбата на Евгения.

Беатрис, братовчедка на херцога на Кеймбридж и херцога на Съсекс, е на девето място по линия на престола. Тя работи за софтуерната компания „Afiniti“, в която е вицепрезидент, партньор и ръководител стратегии. По време на годежа си двойката каза в съвместно изявление: „И двамата сме толкова развълнувани, че заедно се впускаме в това житейско приключение. Имаме толкова много сходни интереси и ценности и знаем, че това ще ни помага за годините напред, пълни с любов и щастие.“ Родителите на Едуардо, Ники Уилямс-Елис и бившият олимпийски скиор граф Алесандро Мапели Моци, заявиха по време на годежа, че двамата са „родени един за друг“ и че семейството „е познавало Беатриче през по-голямата част от живота си“. Едуардо, който също е граф, има малък син, Уолфи, от предишна връзка. /БГНЕС