Светът отбелязва Световния ден на мира

На 21-ви септември е Световният ден на мира. България също се присъединява към отбелязването на датата.

Всяка година на днешната дата светът отбелязва Деня на мира, обявен от Общото събрание на ООН за ден, посветен на укрепването на идеалите за мир. Тазгодишната тема "Действие за климата – за мир". Тя е избрана заради неотложността на мерките, които държавите трябва да предприемат срещу климатичните промени и заради важността на обсъждането на този проблем по време на планираната за 23 септември конференция на върха „Действие за климата“.

Международният ден на мира се отбелязва съгласно резолюция 36/67 от 1981 г., приета с идеята този ден да съвпада с откриването на редовната сесия на Общото събрание на ООН. За първи път денят се чества през септември 1982 г. През 2001 г. Общото събрание гласува резолюция 55/282 и утвърждава 21 септември за ден на ненасилието и спирането на огъня във всички точки на света.

Обединените нации призовават към прекратяване на огъня за 24 часа, в които цялото човечество се стреми към поставяне на край на ненужното страдание на хора и животни, пострадали, както от въоръжени конфликти, така и от природни катастрофи.

Изменението на климата в момента засяга всяка страна от 7-те континента, а борбата с климатичните проблеми е именно една от Целите за устойчиво развитие – Цел № 13, която ООН смята, че е една от приоритетните за света в момента. Промените в климата носят загуби на националните икономики, отразяват се на живота на хората и ще ни струват все повече в бъдеще. /БГНЕС