Светият Синод на БПЦ: Отварянето на Руската църква зависи от Москва

Светият Синод на Българската православна църква се надява Руската църква „Свети Николай Мириклийски“ да бъде отворена в най-скоро време, но това не от компетенциите и правомощията на БПЦ-БП. Това заяви Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, предаде репортер на БГНЕС.

На днешното си заседание Светият Синод реши: подкрепя напълно писмото и действията на Българския патриарх в качеството му на Софийски митрополит по отношение на храма-подворие „Св. Николай Мирликойски Чудотворец“ в София, и изпращането на писмото до Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.

„Светият Синод изразява надежда – храмът да бъде отворен в най-скоро време, но това не е от компетенциите и правомощията на БПЦ-БП“, заяви митрополит Киприан. Също така се възлага на канонично-правната комисия при Светия Синод да проучи и анализира уставите за фукциониране на Подворията в София и Москва, след което ще се произнесе. Против горното решение с особено мнение е гласувал Видинският митрополит Даниил.

Митрополит Киприан уточни, че собствеността на църквата не е обсъждана като тема, защото това не е в правомощията на Светия Синод. /БГНЕС