Светило в медицината, Фондация „За доброто“ и Социална чайна са част от посланиците на доброто на ДАЗД за 2021 г.

За трета поредна година Държавната агенция за закрила на детето ще отличи примери на хора с големи сърца, които по различен начин са помогнали, подали са ръка и дори са рискували собствения си живот, за да накарат някое дете и семейството му, отново да повярват, че добротата съществува.

Подадената ръка в точния момент променя човешки съдби, показва правилния път и дава надежда, че доброто предстои. Това прави посланикът на доброто за 2021 г. – „Социалната чайна“ във Варна – местенце, където може да изпиете чаша чай или лимонада, поднесени от момчета и момичета, израснали без родители, в социалните институции. Чайната е място, където младите хора с ограничен достъп до пазара на труда да получат своята първа работа. „Социалната чайна“ във Варна е причина за много усмивки, както на клиентите си, така и на всички момичета и момчета, на които е подадена ръка, точно когато най-много им е трябвала.

Медицината е най-хуманната професия. Лекарите са призвани да помагат. Но сред тях има такива, който освен доказани професионалисти, са и огромни сърца. Най-често тези доктори се грижат именно за най-малките пациенти. Да спечелиш доверието на детето и то, когато е изплашено и има нужда от помощ, е изключително сложна задача. За посланикът на доброто доц. Дончо Дончев обаче това се оказва много лесно. Д-р Дончев е УНГ специалист във ВМА – един от най-обичаните лекари от децата. На стотици от тях е помогнал да чуват. „Ние сме тези деца, които научихте да чуват света, показахте ни какво означава звук, и че няма нищо по-хубаво от това да чуеш думите „аз съм тук“. Имате супер сила, която в ръцете и сърцето ви се е скрила“ – това пишат малките пациенти на ВМА в едно от многото си писма до доц. Дончев и екипа му. Днес благодарните му пациенти са стотици деца, които са чули думите „обичам те“, и които тепърва заедно със своите връстници ще откриват света.

Фондация „За доброто“ вече е и посланик на доброто. Осем изключителни дами разбиват на пух и прах мнението, че жените са слабия пол. Кремена, Свилена, Димитрина, Полина, Мариела, Ваня, Жана и Надежда намират сили и време и в забързаното си ежедневие наравно с другите ангажименти създават Фондация „За доброто“. Реализират редица проекти – „Светулка“, „Приказка за оздравяване“ и още много други с единствената цел – децата да са щастливи и да се чувстват добре. Фондация „За доброто“ организира и кампания и успяват да осигурят стипендии за децата на лекари и учители, които загубиха битката с COVID-19. В края на 2021 г. стипендиантите на фонда са 30 деца на възраст от 3 до 17 г. Фондация „За доброто“ към момента организира и кампания в помощ на украинските граждани, които влизат на територията на България.

„Искам да благодаря на всички посланици на доброто за това, че са светъл лъч, надежда и топлина, от която точно днес имаме толкова голяма нужда. В Държавната агенция за закрила на детето събрахме стотици истории за хора, помогнали на дете, на семейства с деца и променили съдбата им. За пореден път се убеждавам, че добрите хора в България са много. Нашите посланици на доброто са примера, че заедно ще се справим с всичко, защото доброто побеждава злото и хората оцеляваме, когато си помагаме“, това каза председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова. /БГНЕС