Светият синод на РПЦ се събира извънредно за решението на гръцката църква

Оценка за последиците от решението на Гръцката църква да признае автокефалията на Украинската православна църква /УПЦ/ и за отношенията между Руската православна църква и Гръцката архиепископия ще бъде дадена от Светия Синод на Московска патриаршия.

Това каза зам.-председателят на Отдела за външно-църковни връзки на Московска патриаршия прот. Николай Балашов само няколко часа след решението на Йерархията на Гръцката църква да признае автокефалията на УПЦ. Според него "въпреки обоснованите предложения на редица митрополити да се въздържат към момента от приемането на решение, Архиерейският събор на Гръцката църква е приел решение в полза на признаването на УПЦ, при това странно изразявайки надежда, че украинската "автокефалия" може да укрепи отношенията между автокефалните църкви на Велика Русия и Украйна".

Вчера в Атина се проведе извънредно заседание на гръцката Йерархия - висшия управленски орган на Гръцката църква, в който участват всички действащи митрополити. Заседанието беше насрочено лично от Атинския архиепископ Йероним след края на редовните заседания на Йерархията през седмицата. Единствената тема на заседанието на Йерархията беше за автокефалната Православна църква в Украйна. Гръцкият епископат призна автокефалната Православна църква в Украйна и упълномощи Атинския архиепископ Йероним да предприеме последващите действия за влизане в канонично общение с нея.

Вселенският патриарх Вартоломей лично благодари на Атинския архиепископ Йероним за позицията на събора на гръцката Йерархия и лично на него за признаването на Украинската православна църква. /БГНЕС и РИА "Новости"