Светлан Стоев: НАТО трябва да гарантира колективната отбрана

Служебният министър на външните работи Светлан Стоев поздрави Атлантическия клуб в България за 30-ата годишнина от неговото създаване и подчерта значението на членството на страната ни в НАТО.

"За днешното поколение българи членството в НАТО вече е неотменна даденост – от 17 години сме част от Евроатлантическото семейство, в което споделяме общи ценности и се изправяме пред рискове и предизвикателства. За България запазването на тези ценности и единството на Алианса е жизненоважно“. Това заяви министър Стоев в приветствието си към участниците във виртуалната конференция „Атлантическият клуб на 30: Подготовка за НАТО 2030“. Събитието, посветено на 30-ия юбилей на Атлантическия клуб в България, събра в онлайн пространството политици, дипломати, настоящи и бивши ръководители на НАТО, експерти.

„Тридесет години на безрезервна евроатлантическа отдаденост и смелост да бъдете първи в това, което за мнозина в началото бе една недостижима реалност. Тридесет години на неуморна работа и изграждане на визия за бъдещето“, обърна се към ръководството на Атлантическия клуб министър Стоев и подчерта приноса на президента на клуба д-р Соломон Паси, за когото членството в НАТО е било лична кауза.

В изказването си Светлан Стоев очерта новите рискове и заплахи пред сигурността и готовността на съюзниците да ги посрещат заедно. България участва активно в инициирания от генералния секретар Йенс Столтенберг процес на адаптация НАТО 2030, запазващ основополагащите принципи и валидността на трите основни задачи – колективна отбрана, управление на кризи и сигурност чрез сътрудничество.

„Алиансът следва да посреща световните развития и предизвикателства по начин, който да гарантира колективната отбрана, ефективно да се справя с кризи и да си сътрудничи с другите споделящи нашите ценности организации и партньори“, каза външният министър.

Той изтъкна, че солидарността е ключова за успешното изпълнение на задачите на Алианса и в този контекст подчерта предложението на България за домакинство на морско координационно присъствие на НАТО в Черно море, подкрепено неотдавна от останалите съюзници, участващи в срещата на най-високо равнище във формат Букурещ Б-9 (10 май 2021 г.). /БГНЕС