Светлан Стоев: Не сме чули официално разграничение от езика на омразата в РСМ

Все още не сме чули разграничение от официален македонски източник за казаното по адрес на България.

Това заяви министърът на външните работи Светлан Стоев по повод скандалното изказване на Драган Гюровски от Младежкия съюз на ВМРО-ДПМНЕ, в което той отправи обидни и неверни твърдения и вулгарни квалификации към България, предаде репортер на БГНЕС.

Още на следващия ден МВнР официално осъди казаното, заявявайки, че подобни провокации противоречат на всички основни европейски принципи и норми на политическо поведение.

Понякога питам моите партньори, те биха ли се съгласили на подобни квалификации от техни съседни страни, обърна се Стоев към медиите днес на брифинг във външно министерство.

Да, ние сме заедно в НАТО, но това също понякога води до противоречиви чувства по отношение на това как може да воюваме заедно, ако се налага да воюваме, когато има такова отношение, попита министърът и припомни, че не се изпълняват клаузи по договора, подписани преди четири години.

Процесът на присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз не е само до желанието на ЕС. Трябва да има доказани действия от страна на РС Македония, за да бъдат не само убедени европейските партньори, но и държавата-членка България, че те имат желание по двустранна линия да се решават проблемите, които в момента пречат на България да даде зелена светлина за начало на преговорния процес, заяви Светлан Стоев и добави, че българската дипломация работи по две линии. Една е двустранният диалог, подобряване на отношенията и създаване на някаква нормално обстановка за продължаване на този диалог. Вторият елемент е даване в преговорната рамка, от страна на държавите-членки на ЕС, гаранции, че договорите, подписани от Република Северна Македония, включително и с България, ще бъдат изпълнявани за в бъдеще. Краткият път е двустранният път. Дългият път е когато трябва да се мине през всички държави в ЕС, за да се получи тяхното съгласие за включване на такива елементи в преговорната рамка, които удовлетворяват България“, заяви министър Стоев, който определи въпроса с отношенията ни с югозападната ни съседка като „болната тема на България“.

Според външния министър през последните два месеца има по-голяма чуваемост за това какви са българските притеснения по този въпрос.

„Те не са егоистични притеснения, свързани са с елементи от Копенхагенските критерии“, категоричен е той. Стоев посочи още, че България много ясно е поставила условията, които иска да бъдат изпълнени, а когато види изпълнение, „средата за по-нататъшен диалог ще бъде различна“. /БГНЕС