Светлан Стоев за РСМ: Позицията не е конюнктурна, тя се дължи на неизпълнението на Договора

Българската позиция за РС Македония не е конюнктурна, а обективно обоснована от проблемите, произтичащи от неизпълнението на двустранния ни договор от 2017 от страна на нашите съседи. Това заяви служебният външен министър Светлан Стоев пред „Дойче Веле“.

Той подчерта, че позицията не само бе подкрепена от всички парламентарно представени партии в 44-тото Народно събрание, но зад нея застава и огромното мнозинство от българските граждани.

„Инвестирахме значителни усилия и време с цел възстановяване на нормалния диалог и доверието между двете страни. През последните месеци бяха проведени срещи на всички нива - президент, премиер, министър, експерти. Разговорите бяха конструктивни и открити. Въпреки че различията се запазват, тези срещи бяха полезни, за да изясним позициите си“, каза министър Стоев.

През последните месеци България активизира диалога и с европейските партньори, с цел да обясни позицията си по Преговорната рамка за Република Северна Македония.

„Стъпка по стъпка партньорите ни в ЕС разбират, че консенсус е необходим и той предполага всички държави членки да са част от решението и да се чувстват комфортно. Доволен съм, че това послание беше ясно заявено и от комисаря по разширяване Оливър Вархели на последното заседание на Съвета „Общи въпроси“ на 22 юни 2021 г., когато последно се обсъждаше темата. Разбираме желанието на нашите партньори в ЕС за откриване на преговорите с Република Северна Македония - това е и наш интерес, но при условие че имаме поисканите гаранции, за да може процесът на разширяване да е устойчив, предсказуем и вдъхващ доверие“, подчерта ръководителят на българската дипломация.

Той е убеден, че България и РС Македония могат да постигнат напредък само по пътя на откровения диалог, фокусирани върху намирането на прагматични, устойчиви и взаимно приемливи решения на предизвикателствата, които са наследени от миналото. И уточнява, че за това са нужни усилия и от двете страни.

„В този смисъл, продължаващите провокации и публични прояви на език на омразата срещу България в Република Северна Македония - поредният крещящ пример беше само преди няколко дни - не допринасят за утвърждаването на добросъседските отношения и затрудняват възстановяването на доверието между двете страни, което е в пряк интерес на хората от двете страни на границата“, заяви министър Стоев.

Той още веднъж подчерта, че България има искрен интерес Западните Балкани да станат част от ЕС.

„Доказали сме го и на практика - нека припомня, че настоящата дискусия за започване на преговорите с Република Северна Македония е възможна благодарение и на българското председателство на Съвета на ЕС, по време на което с много усилия успяхме да върнем темата за европейската интеграция на Западните Балкани високо в дневния ред на ЕС, след пауза от почти 15 години, и така да отворим перспективата за започване на преговорите с Република Северна Македония и Албания“, припомни Стоев.

Той обърна внимание и на факта, че страните от Западните Балкани все още имат да преодоляват редица предизвикателства преди да станат членове на ЕС. /БГНЕС