Светлана Картунова: Онлайн терапията не е възможна при всички деца с увреждания

„Децата с увреждания не са под общ знаменател, при някои онлайн терапията е възможна, но при други – не”. Това каза в интервю за БГНЕС логопедът Светлана Картунова.

Тя управлява център за деца с проблеми в развитието в столицата, чиято работа на практика е блокирана заради противоепидемичните мерки и обявеното извънредно положение в цялата страна. Като магистър логопед с над 23-годишен опит, както и от натрупаните и знания в областта на ранното развитие на децата, специалистът добре осъзнава предимствата и недостатъците на онлайн терапията, която центърът провежда в условията на извънредно положение.

„В тази ситуация центърът е спрял работа и се извършват само онлайн консултации. Това е много голям стрес за всички, но нашите мисли са насочени повече към тези деца и техните семейства. Познавайки тяхното развитие, радости и проблеми, познавайки и тяхното ежедневие, ние си даваме сметка какво коства да се промени то. Те трябва да променят навиците си, ритуалите и любимите неща, които се случват всеки ден на едно дете”, обясни Светлана Картунова.

На всички деца от центъра, които вече не го посещават заради обстановката около коронавируса, целият екип от специалисти отправя простичко послание: „Мислим за вас. Не сме ви забравили!”.

Заради епидемията онлайн консултациите се оказват единственият възможен вариант, но видеовръзките са неподходяща форма за комуникация при някои деца и техните семейства.

„За съжаление, те са възможни само за една ограничена група деца. Тя не е малка, но при една част от децата това е невъзможно. Това са децата с по-специфично поведенческо функциониране, когнитивно и комуникативно. Особено затруднено е такова консултиране при децата, които имат проблем с комуникацията, съвместното внимание и дори в това да могат да разберат какво представлява видеовръзката. Затова не е възможно при всички, но колкото и когато е възможно, ние го правим”, категорична бе Светлана Картунова.

Заедно с юристи тя се опитва да анализира точното съдържание на някои текстове от наредбата на здравния министър Кирил Ананиев, издадена на 13 март, за да разбере дали и под каква форма центърът може да продължи да работи.

„Няма еднозначен отговор. Според някои юристи в тази наредба изрично са забранени груповите занимания с деца. По силата на това тълкование т. нар. индивидуални сесии биха били възможни. В една друга гледна точка обаче, това може да изглежда като изсмукване от пръстите на информация от тълкувание. В същото време се поставя въпросът – до колко е морално да се провежда индивидуална сесия в условията на епидемия? Спазването на много строги хигиенни правила, разписани от Световната здравна организация и регионалните здравни служби, би могло да осигури подобен филтър. Нещата обаче не бива да опират до „черно и бяло”, а наистина да се прецени доколко това е възможно, доколко е редно, доколко е морално, както и доколко е в унисон с общественото мнение и спазването на наредбите. За това не мога да дам ясен отговор. Единствено ми се иска всички да сме здрави и да излезем по най-добрия начин от това положение”, надява се специалистът.

В тази връзка от Сдружението на частно практикуващите логопеди са отправили и специално писмо до отговорните институции, но до момента не са получили ясен отговор.

Въпреки тежката ситуация, Светлана Картунова и останалите специалисти от екипа ѝ се опитват да успокоят децата и техните родители в този труден момент.

„Това е просто период. „Ние сме заедно в това” – обикновено тази фраза се чува навсякъде. В същото време обаче, колкото и да сме заедно и да сме общество, ние много уважаваме своите индивидуалности. Точно по тази причина искам да се обърне внимание на индивидуалните случи, на които им е най-трудно. Особено на семействата, които имат деца с проблеми в развитието. Ние мислим за вас. Иска ни се да има някакъв регламент, в който вие да може да използвате някакви пространства за разходка, дори и да е почасово. Дори и да е при строги правила, с мерки, но да има някакви възможности. Нашата мисъл е позитивна към вас и ние ви пращаме нашите добри чувства”, каза още експертът.

За едно Светлана Картунова обаче е категорична – тежкият период няма само икономически и финансови измерения, а по-скоро е изпитание за човещина и морал. /БГНЕС