Светлозар Желев: Литературата е живот

За седма поредна година клуб „Перото“ и Националният център за книгата връчиха литературните награди „Перото“, предаде репортер на БГНЕС.

По традиция награда „Перото” получиха творци с принос към българския литературен контекст, избрани сред номинираните в пет категории: „Детска литература“, „Поезия“, „Проза“, „Превод от български на чужд език“ и „Дебют“.

Събитието бе открито от Светлозар Желев, директор на Националния център за книгата и Литературен клуб „Перото“ към НДК.

„Радвам се, че литературното сърце на София е отново пълно с хора, за които литературата е живот. За тях да бъдат будители не е мисия, тя е част от тяхното ДНК. Щастлив съм, че за седма поредна година ще се състоят наградите на литературен клуб „Перото“. Емпатията, човещината, доброто – това е смисълът на литературата. Вече 6 души са били носители на наградата за всеобщ принос към българския литературен контекст“, заяви той.

На снимката: Светлозар Желев

В категория „Детска литература“ проф. Светлана Стойчева връчи трите номинации и накрая наградата. „Нарисува за децата“ на Зорница Христова спечели наградата. По думите на проф. Стойчева това е уникална, топла книга с невероятни илюстрации от Вадим Лазаркевич.

„Зорница ни връща към златния период на българската литература – между двете Световни войни. Днешните писатели за деца даже не четат толкова много“, заяви тя.

На снимката: проф. Светлана Стойчева и Зорница Христова

В категория „Дебют“ победителят е Румен Павлов с произведението си „Отвор“.

В категория „Поезия“ – наградата връчи Белослава Димитрова на Виктор Самуилов за стихосбирката му „Аорист“.

В категория „Проза“ – наградата връчи Теодора Димова на Елена Алексиева за романа й „Прекъсването на Самсара“.

Тази година ще бе връчена и извънредна, посмъртна награда за цялостен принос към българския литературен контекст на неотдавна напусналия ни поет, критик, преподавател и обичан приятел – доц. Марин Бодаков. /БГНЕС