Светослав Бенчев: Ако се приемат промените в закона за горивата, ще има бум на сивия сектор

Мобилните станции за продажба на горива са изключително вредни, защото насърчават контрабандата. Продажбата на горива без касова бележка работи в полза на сивата икономика. Това заяви в интервю за БГНЕС Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Агенция БГНЕС публикува пълния текст на интервюто с него.

БГНЕС: В разгара на лятото на обществено обсъждане бяха поставени промени в Закона за горивата, за които отговорност носи Министерството на икономиката. Една от поправките е свързана с това да не се изисква касова бележка, а друга - с възможност за търговия с мобилни станции. Това не ви ли връща в изходна позиция, а част от текстовете - в началото на 90-те години, - Вашият коментар?

Светослав Бенчев: Предлаганият законопроект от министерството на икономиката на практика обезсмисля закона, който беше приет през януари от Народното събрание, и който има за цел да ограничи сивия сектор. Тези две неща, за които споменахте, са изключително притеснителни.

На първо място - въпросът с мобилните станции, - защото с текста, който ние имаме към настоящия момент, - всеки ще може да продава горива от мобилни станции. Петролната асоциация винаги е настоявала, че това е изключително вредно, защото там се кешират парите от търговията с горива в сивия сектор, фактически контрабандата.

Другото нещо, което е изключително притеснително, е, че така написан, текстът на новия проект дава възможност да се продават горива без касови бележки. Това е абсурдно, имайки предвид факта, че горивата са стока с висок фискален риск, според заповед на министъра на финансите. Как на практика ще става това нещо? Изключително лесно. Законът казва, че гориво, отчетено по Закона за акцизите, може да се продава без никакъв проблем. Има два начина за отчитане на горивата по ДДС. Единият начин е чрез фискална данъчна бележка, което се случва на всеки един обект – зареждаме и получаваме бележка. Другият вариант е предвиден за индустриални потребители. Това е възможността когато едно гориво бъде доставено на крайния потребител, той да изпраща едно електронно съобщение до НАП, в което казва, че е получил съответното количество гориво. Този, който го е доставил, изпраща съобщение, че е доставил същото количество гориво.

Промените сега позволяват този тип гориво да бъде препродавано на трети лица, без да бъде изисквана никаква касова бележка. Това, ще повторя отново, е абсолютно абсурдно, и ще доведе до бум на сивия сектор. В пространството също витаят слухове, че се внасят камиончета, които именно с това ще се занимават през следващите месеци.

БГНЕС: Имате ли информация кой е одобрил тези промени? В тази връзка какво стана с консултативния съвет и цяло звено към Министъра на икономиката Емил Караниколов, които бяха създадени именно заради секторния закон?

Светослав Бенчев: Текстът произтича от министерството на икономиката, но лично смятам, че министърът и екипът му са подведени. Голяма част от тези текстове са резултат от едно обсъждане, където всеки път различни субекти на няколкото заседания, които имаше т. нар. работна група, даваха предложения по този текст. Де факто министерството е обединило тези предложения и ги е поставило в рамките на обществено обсъждане до края на месеца. Силно се надявам, че тези промени няма да доведат до реална промяна на закона.

По отношение на вашия въпрос за консултативния съвет. Там наистина е мястото, където трябва да се решават тези проблеми. В този ред на мисли той трябва да се събере най-малкото да ги обсъди. В консултативния съвет участват всички държавни институции и представители на индустрията. Именно там трябва да бъдат обсъдени нещата, - доколко те са приложими и в други сектори на законодателството. Примерът с фискалните бележки е точно такъв. Това е текст, който засяга Министерството на финансите. Логично е неговите представители в рамките на консултативния съвет да дадат своето мнение по въпросните текстове - доколко те са приложими и доколко те не са в конфликт с фискално-данъчното законодателство.

БГНЕС: По какъв начин тези промени ще окажат влияние върху наредбата към закона, която описва реда и начина за регистрация на операторите?

Светослав Бенчев: Това все още е трудно да са предвиди. Ако те бъдат приети в някакъв подобен вариант, ще наложат промени и в самата наредба, тъй като някои от условията за регистрация ще се променят. Отново се обръщам към всички, от които зависи приемането на така предложените промени: те не трябва да стават факт, защото ще доведат до сериозни проблеми и абсолютен хаос в бранша. Ситуацията е нетърпима.

В момента голяма част от компаниите се привеждат в съответствие с изискванията на сега действащия закон, което означава банкови гаранции пред финансовите институции, подготовка на документи. Ако условията за регистрация се променят на полувремето, това ще създаде големи проблеми за тези сериозни играчи, които в момента се опитват и искат да се регистрират, за да работят след 28 октомври. Ако законът в някакъв вид се изменя, то какво и кога точно ще се случи? Ще има ли промени при регистрацията, няма ли да има? Виждате колко въпроси поставя дори една минимална промяна в настоящите текстове.

БГНЕС: Какви са вашите ходове следващите дни – среща с премиер, с министъра на икономиката?

Светослав Бенчев: Винаги сме търсили съдействие с институциите. За нас те са един изключително важен партньор. Обръщаме се към всички, от които зависи съдбата на секторния закон, имам предвид и министъра на икономиката, и министъра на финансите, както и министър-председателя, с молба за среща, за да можем да изложим пред тях аргументите си защо текстът на закона трябва да остане такъв, какъвто е към настоящия момент. /БГНЕС