Светослав Митрев: Опасна сграда в центъра на Лозен трябва да бъде разрушена

В центъра на най-голямото село в България – Лозен има опасна сграда, която трябва да бъде разрушена. Това каза пред БГНЕС Светослав Митрев, който е бивш кмет на село Лозен и район Панчарево.

Той разказа дългата история на постройката, която била изградена от Потребителна кооперация "Лозен" през 50-те години на миналия век. По думите му, с течение на времето първият етаж бил ресторант, а в началото и края на 90-те години вторият етаж се ползвал от училището и имало училищни стаи, тъй като нямало достатъчно капацитет в училищната сграда. След промените в България сградата била разделена на две части – първият етаж останал на Кооперацията, а вторият на общината. През 2009-2010 г. Потребителна кооперация влязла в процедура на ликвидация и първият етаж бил купен, вторият останал собственост на Столична община.

„Сега сградата, в този й вид, е опасна и аз като родител на две деца се опасявам, че всеки момент тя може да падне, а непосредствено до нея има търговски обект. Тя се намира на 100 м. от детската градина и на 200 м. от училището. В центъра на най-голямото село в България е недопустимо да има такава сграда”, каза Митрев. Бившият кмет на селото се надява столичният градоначалник – Йорданка Фандъкова най-накрая да вземе нещата в свои ръцете, защото последните 8 години местната власт - местният кмет и на кмета на район Панчарево - не успели да намерят решение на този проблем.

„Проблемът е много актуален, защото тук има построена нова църква, нова детска градина, близо е до главния път. В общи линии е като лице на селото и е грозно най-голямото село да има такива съборетини в центъра си”, посочи Светослав Митрев. Той смята, че трябва да дойдат специалисти на място, които да установят дали сградата подлежи на ремонтиране и реновиране, или е нужно да бъде съборена и да бъде изградена нова.

„Според мен трябва да се разруши. Сградата е на гредоред, конструктивната й част, която горе-долу я държи да е права, е стълбището, което е от стоманобетон”, подчерта той.

До сградата минава и път, за който бившият кмет подчерта, че е от обществено значение. /БГНЕС