Световен ден на бежанците: Пътят на Европа към приобщаването им

Пандемията не направи лесна годината за никого, най-малко за бежанците. Много хора, които разчитат на помощ за достъп до услуги, се сблъскаха с политики за борба с вируса, които благоприятстват изолацията.

"Дори преди пандемията не беше лесен достъпът до медицинската система или банката", каза д-р Хайтъм ал-Хамви, управител на Rethink Rebuilt Society, базирано във Великобритания благотворително дружество, работещо за подобряване на живота на бежанците.

Ал-Хамви, който живее в Обединеното кралство в продължение на 13 години, първоначално, за да учи докторска степен, а по-късно като бежанец от сирийската война, отбелязва по-специално, че много хора често разчитат на помощ от други с езикови умения и опит - но че COVID-19 е спрял това.

Той каза: „Понякога можехте да намерите хора, които да ви помогнат или да отидат с вас до банката или центъра за работа - но сега трябва да се справяте с всичко сами. Когато всичко е затворено, не можете да намерите хора, които да ви помогнат. Бежанците може да не знаят, че трябва да намерят център за ваксинация."

В Световния ден на бежанците, който се отбелязва на 20 юни всяка година, ООН се фокусира върху силата на приобщаването. Организацията насърчава страните да разработят по по-приобщаващи политики за бежанците в здравните системи, училищата и спорта, с оглед на цялостното възстановяване от пандемията.

Ал-Хамви каза пред Евронюз, че този процес е възпрепятстван за много хора, които са особено засегнати от езикова бариера в приемащата ги страна, и при всички срещи лице в лице, които са прекратени.

„Някои хора не могат да влязат в клас от година и половина“, каза той и добави, че мнозинството е намерило алтернативи чрез Zoom или Skype, докато други посещават класове за доброволци, провеждани в църкви.

Изследователи от университета в Лунд в Швеция заявиха през февруари, че бежанците в Европа често се сблъскват със "значителни препятствия", когато се опитват да намерят работа. Те подчертаха „обширни“ изисквания на програми за интеграция, официално сертифициране на степени, както и опит.

В същия доклад в Норвегия се посочва, че бежанците могат да се окажат застопорени в центровете за убежище с години, дори след като са получили разрешения за пребиваване, като трудно се записват на езикови курсове и получават помощ за възстановяване на живота си.

„Най-често срещаният проблем е намирането на нова работа - по-трудно е да продължите старата си работа, тъй като трябва да се явите на много квалификационни тестове“, каза Ал-Хамви. "Дори и да сте били медицински хирург в Сирия в продължение на 30 години, трябва да започнете кариерата си от самото начало тук, във Великобритания. Трябва да достигнете определено ниво на английски и да издържите много изпити след това. Същото се отнася и за други професии. Много работни места изискват опит в Обединеното кралство и не можете да ги получите, без да работите, така че това е омагьосан кръг. Не е необичайно да видите висококвалифицирани бежанци, страдащи от депресия или тревожност."

И така, какъв е отговорът?

За Ал-Хамви има няколко. Първият е да се избягват политики, които заплашват изпращането на бежанци (най-вече сирийци) в близките им страни в близко бъдеще. Това "ще увеличи стреса, който сирийците изпитват, а несигурността ще се отрази в повече психологически проблеми", каза той в отговор на широко разпространения ход на Дания за отнемане на разрешителни за пребиваване на стотици сирийски бежанц и ивръщането им у дома.

Ал-Хамви предлага разработването на интеграционен план, който да може да внедри висококвалифицирани сирийски доброволци в роли, свързани с тяхната област на познание.

„Има много възможности за квалифицирани хора като доброволци в тяхната професия - това ускорява напредъка им в придобитите умения и също така им помага да опознаят системата по-добре. Дори и за психичното им здраве нещата ще се подобрят, защото те ще се чувстват сякаш отново работят в своята област."

Ал-Хамви добави, че вярва, че подобна програма ще има ефект на промяна в отношението на обществото към бежанците и търсещите убежище като цяло.

"Защо не използваме техните умения в полза на обществото? Това ще подобри атмосферата около бежанците, ще намали престъпленията от омраза и негативните възгледи на бежанците и имигрантите." /БГНЕС