Световен ден на жертвите на ПТП: 1,3 млн. загиват в катастрофи годишно

Всяка година 1,3 милиона души по света загиват при пътни произшествия и от 20 до 50 милиона са ранени.

Днес е Световният ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортни произшествия. Ден, посветен на милионите хора, трагично загубили живота си по пътищата по света през последните години.

Всеки загубен човешки живот причинява мъка и болка за членовете на семейството, роднините и приятелите на починалия, но и за много други, а загубените човешки животи, които са причина за пътнотранспортните произшествия, носят допълнителна тежест, тъй като загубите и нараняванията са внезапни, насилствени и травматични събития.

В резултат на пътнотранспортни произшествия всеки ден загиват над 3500 души, т.е. на всеки 25 секунди един човек губи живота си при пътнотранспортно произшествие.

Според статистиката много от жертвите и ранените при пътнотранспортни произшествия са деца и младежи. В световен мащаб около 400 000 млади хора на възраст под 25 години загиват всяка година при пътнотранспортни произшествия или около 1100 млади хора на ден. Пътно-транспортните произшествия са водеща причина за смърт за хора на възраст от 15 до 19 години, втората водеща причина за смърт за хората на възраст от 10 до 15 и от 20 до 24 години и третата водеща причина за смърт за хората на възраст от 5 до 9 години.

Организацията на обединените нации (ООН) прие резолюция, за да привлече вниманието към трагичните последици от пътнотранспортните произшествия, да отдаде почит на жертвите и да покаже солидарност с техните семейства, както и да повиши осведомеността за фаталните последици от безотговорното поведение на пътя. Съгласно резолюцията, всяка трета седмица на ноември ще се отбелязва Световен ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортни произшествия.

Световният ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортни произшествия има за цел да напомни на всички загинали при ПТП, да им отдаде почест, но и да достигне до съзнанието на всички участници в движението, за да помислят за собствената си отговорност, както и за последствията от пътнотранспортните произшествия. Не бива да се забравя, че всяка година към милионите, които вече страдат в резултат на пътно-транспортни произшествия, се добавят нови жертви, загинали и ранени. /БГНЕС