Световен рекорд: Над 70 милиона бежанци и разселени в края на 2018 г.

По данни на ООН до края на 2018 г. заради войни или преследвания в света има близо 71 милиона разселени хора. Но в тази рекордна цифра не влизат хората напуснали Венецуела.

В края на 2018 г. в света имаше 70,8 милиона разселени лица заради войни или преследвания, което не отразява степента на изселване на Венецуела, тъй като само малка част от тях е потърсила убежище, съобщава световната организация. Годишният доклад на Върховния комисар на ООН за бежанците (ВКБООН) отбелязва, че през 2018 г. се наблюдава рязко нарастване на вътрешното разселване в Етиопия, в резултат на насилието между общностите, и на увеличаване на молбите за убежище, подадени от тези, които бягат от сериозната политическа и икономическа криза във Венецуела. Сирийският конфликт продължава да произвежда голям брой бежанци и разселени лица. Насилието в Нигерия също е основен източник на разселване. В доклада се отбелязва, че общият брой на "изкоренените" в света - за бежанците (25,9 милиона, вътрешно разселените лица (41,3 милиона) и търсещите убежище (3,5 милиона) - се е увеличил с 2,3 милиона в сравнение с 2017 година. Тенденциите вървят в погрешна посока Тази оценка остава "предпазлива", отбелязва ВКБООН, защото "въпреки че повечето венецуелци трябва да могат да се възползват от международната система за закрила на бежанците, едва половин милион" са кандидатствали за убежище. "Още веднъж тенденциите вървят в погрешна посока, новите конфликти (...) се добавят към старите," каза Върховният комисар Филипо Гранди пред медиите в Женева, призовавайки Съвета за сигурност на ООН да бъде по-обединен за разрешаване на конфликти. Броят на разселените лица и бежанците в света отново се е увеличил от 2009 г. насам, регистрирайки рязко увеличение между 2012 и 2015 г. със сирийския конфликт. Колумбийците и сирийците са най-големият брой разселени лица.

По отношение на бежанците - 5,5 милиона са палестинци, които попадат в обхвата на UNRWA. Останалата част идват от пет страни: Сирия, Афганистан, Южен Судан, Бирма и Сомалия. Сирийците - повече от половин милион - са и тези, които са подали най-голям брой молби за убежище миналата година, като повечето от тях са направили това в Турция. Следват венецуелци (341 800), повечето от които пътуват до Колумбия и Перу. След като Перу наскоро наложи визи на венецуелците, г-н Гранди призова страните от региона да ги пуснат, за да избегнат "задръстване" на границите. Турция приюти най-голямото бежанско население в света Четирима от петима бежанци живеят в страна съседна на тяхната. Поради това по-голямата част живеят в развиващите се страни. Съединените щати, от друга страна, са страната, която е получила най-голям брой молби за убежище миналата година, следвана от Перу, Германия, Франция и Турция. За четвърта поредна година Турция е дом на най-голямото бежанско население в света (3,7 милиона), следвано от Пакистан, Уганда, Судан и Германия. Г-н Гранди, който представя доклада на ВКБООН в Берлин, даде висока оценка на миграционната политика на канцлера Ангела Меркел, която беше взела решение да отвори границите на страната си на стотици хиляди кандидати за убежище. "Не съм свикнал да давам добри и лоши моменти, но мисля, че в този случай трябва да поздравим Германия за това, което направи." Канцлерът беше смел", казва той. Той призова също европейците да намерят трайно решение на системата за разпределение на мигрантите. "Ние имаме зад гърба си европейските избори, имаме откровено управляеми цифри за пристигащите в Европа и е момент да се изправим пред този въпрос". /БГНЕС