Световната атлетика обяви номинациите за Атлет на годината

Кипчоге попадна сред номинираните, въпреки че слизането му под два часа в маратона не се брои за официален резултат от ИААФ.

Световната атлетика (ИААФ) обяви номинираните за най-добър атлет на годината при мъжете. В подбора на организацията попадат единайсет атлети, като първенецът ще бъде определен с гласуване на членове на Съвета на ИААФ, членове на Семейството на ИААФ и феновете до 4 ноември.

Големият брой номинирани през тази година отразява множеството високи постижения, постигнати в леката атлетика през 2019, като номинациите са определени от международен панел от експерти, които представят всички шест континента, в които има членове на Световната атлетика. За определянето на Атлет на годината 50 процента тежест ще имат гласовете от Съвета на ИААФ, а по 25 процента - Семейството на ИААФ и фенския вот. След края на гласуването ще бъдат обявени имената на петимата с най-много гласове, а победителят ще стане ясен на официална церемония в Монако на 23 ноември.

Сред номинираните през тази година попадат десет шампиони от Световното първенство, което се проведе в Доха в края на миналия месец и началото на този, както и кениецът Елиуд Кипчоге, който в събота слезе под митичната граница от два часа в маратона. Изключителното постижение на Кипчоге не се зачита като официален резултат от Световната атлетика, тъй като в неговия опит бяха използвани пейсмейкъри, но все пак кениецът е уважен от ИААФ и е сред номинираните за Атлет на годината.

Всички номинации за Атлет на годината:

Крисчън Коулман (САЩ) - световен шампион на 100 и 4х100 метра

Донован Брейзиър (САЩ) - победител в Диамантената лига и световен шампион на 800 метра с рекорд на шампионатите

Ноа Лайлс (САЩ) - победител в Диамантената лига на 100 и 200 метра, световен шампион на 200 метра

Сам Кендрикс (САЩ) - победител в Диамантената лига и световен шампион в овчарския скок

Джошуа Чептегей (Уганда) - победител в Диамантената лига на 5000 метра и световен шампион на 10 000 метра

Тимоти Шеруйот (Кения) - победител в Диамантената лига и световен шампион на 1500 метра

Стивън Гардинър (Бахамски острови) - световен шампион на 400 метра

Даниел Щал (Швеция) - победител в Диамантената лига и световен шампион в хвърлянето на диск и постигнат пети резултат в историята (71.86 метра)

Крисчън Тейлър (САЩ) - победител в Диамантената лига и световен шампион в тройния скок

Карстен Вархолм (Норвегия) - победител в Диамантената лига и световен шампион на 400 метра с препятствия, постигнат втори резултат в историята (46.92 секунди)

Елиуд Кипчоге (Кения) - първият в историята резултат под два часа в маратона (1:59:40.2), победа и най-добър резултат в историята на Лондонския маратон (2:02:37).

Номинациите за Атлетка на годината ще бъдат обявени от Световната атлетика утре. /БГНЕС