Световната атлетика осигурява награден фонд за златните си медалисти в Париж

В историческо решение Световната атлетика (ИААФ) обяви днес, че ще се превърне в първата Международна федерация, която ще осигури награден фонд на Олимпийските игри, отличавайки финансово спортистите си за постигането на най-високи класирания, започвайки от Летните игри в Париж това лято.

Общ награден фонд от 2.4 млн. долара е отделен от разпределения дял от приходи на Международния олимпийски комитет (МОК), който Световната атлетика получава на всеки четири години. Той ще бъде използван за награждаване на атлети, спечелили златни медали във всяка една от 48-те лекоатлетически дисциплини във френската столица с по 50 000 долара. Инициативата от Световната атлетика включва и пълна отдаденост да се стигне до разширяване на средствата, като идеята е сребърните и бронзовите медалисти също да бъдат финансово отличени на следващата Олимпиада в Лос Анджелис през 2028 година.

„Въвеждането на награден фонд за олимпийските златни медалисти е исторически момент за Световната атлетика и лекоатлетическия спорт като цяло, подчертавайки отдадеността ни да подсилим атлетите и да покажем колко ключова е тяхната роля в успеха на всяка една Олимпиада. Това е продължение на приключението, което започнахме през 2015 и в което получените от Международния олимпийски комитет парични средства за Олимпийските игри се връщат обратно в нашия спорт. Започнахме с изплащането на олимпийски дивиденти на нашите федерации-членки, което ни накара да разпределим допълнителни 5 млн. долара в добавка към съществуващите безвъзмездни средства, насочени към проекти за растеж на атлетиката. Сега сме в състояние да финансираме и представяния за златни медали за спортисти в Париж, с ангажимент да бъдат наградени всички медалисти на Олимпийските игри в Лос Анджелис. Въпреки че не е възможно да се даде пазарна стойност на спечелването на олимпийски медал или на ангажимента и фокуса, който е нужен за това да представляваш страната си на Олимпиада, мисля, че е важно да започнем отнякъде и да направим така, че някои от приходите, генерирани от нашите атлети на Олимпийските игри, да се връщат директно на тези, които правят Игрите глобалния спектакъл, какъвто са“, каза президентът на Световната атлетика Себастиан Коу.

Изплащането на наградния фонд ще зависи от процеса на ратификация на Световната атлетика, включително това атлетите да минават чисто през обичайните допинг проверки. Всеки един индивидуален шампион на Олимпиадата ще получи по 50 000 долара. Щафетите ще получат същата сума, която ще бъде разпределена между състезателите в тях. Форматът и структурата на бонусите за Олимпийските игри в Ел Ей ще бъдат обявени, когато форумът наближи. /БГНЕС