Световната банка намали глобалната прогноза за 2021 година

Световната банка понижи перспективите си за световната икономика и предупреди, че ситуацията може да се влоши допълнително, ако инфекциите от Covid-19 се увеличат още повече или внедряването на ваксини се забави.

След свиване от 4,3% през 2020 г. се очаква световната икономика да нарасне с 4,0% тази година, с две десети по-ниско от предвиденото преди, тъй като повече от половината държави са с понижени прогнози в полугодишния доклад на „Global Economic Prospects“. Докладът предупреждава, че перспективите остават "силно несигурни", а ръстът на БВП може да бъде едва 1,6%, ако се реализират отрицателните прогнози.

Пандемията от коронавируса е влошила рисковете около нарастващия дълг в развиващите се страни и ще са необходими глобални усилия, за да се избегне нова криза, предупреди Световната банка.

"Пандемията значително изостри дълговите рискове в развиващите се пазари и развиващите се икономики; слабите перспективи за растеж вероятно ще увеличат допълнително тежестта на дълга и ще подкопаят способността на кредитополучателите да обслужват дълга", каза Айхан Козе от Световната банка. "Развиващият се свят не може да си позволи ново изгубено десетилетие."

С изключение на Китай, полугодишният доклад на Световната банка за глобалните икономически перспективи прогнозира, че развиващите се пазари и развиващите се страни ще отбележат ръст само от 3,4% тази година след свиване от 5,0% през 2020 г. /БГНЕС, АФП