Световната банка намали прогнозата си за глобалния растеж през 2024 г.

Световната банка повиши прогнозата си за глобалния растеж през 2023 г., след като САЩ, Китай и други големи икономики се оказаха по-устойчиви от предвиденото, но заяви, че по-високите лихвени проценти и по-строгото кредитиране ще се отразят по-негативно на резултатите през следващата година.

Реалният глобален БВП ще нарасне с 2,1% през тази година, заяви Световната банка в последния си доклад "Глобални икономически перспективи". Това е повече в сравнение с прогнозата от 1,7%, публикувана през януари, но е доста под темпа на растеж от 3,1% през 2022 г.

Кредиторът за развитие намали прогнозата си за глобалния растеж през 2024 г. до 2,4% от 2,7% през януари, като се позова на забавените ефекти от затягането на паричната политика на централните банки и по-рестриктивните условия за кредитиране, които намаляват бизнес и жилищните инвестиции.

Тези фактори ще забавят допълнително растежа през втората половина на 2023 г. и през 2024 г., но банката публикува нова прогноза за глобалния растеж през 2025 г. от 3,0%.

Главният икономист на Световната банка Ъндърмит Джил придаде мрачен характер на новите прогнози, като заяви, че 2023 г. все пак ще е една от най-бавните години на растеж за развитите икономики през последните пет десетилетия.

Две трети от развиващите се икономики ще отбележат по-нисък растеж в сравнение с 2022 г., което ще доведе до сериозни пречки пред възстановяването на пандемията и намаляването на бедността и ще увеличи затрудненията с държавния дълг, добави той.

"Дори до края на следващата година една трета от развиващите се страни няма да надминат нивата на доходите на глава от населението, които са имали в края на 2019 г.", каза Гил пред репортери. "Това са пет изгубени години за почти една трета от държавите в света".

През януари Световната банка предупреди, че глобалният БВП се забавя до ръба на рецесията, но оттогава насам силата на пазара на труда и потреблението в САЩ надхвърлиха очакванията, както и възстановяването на Китай от блокирането на COVID-19.

Сега прогнозата за растежа на САЩ за 2023 г. е за 1,1%, което е повече от два пъти повече от прогнозираните през януари 0,5%, докато растежът на Китай се очаква да се повиши до 5,6% в сравнение с прогнозата за 4,3% през януари след намаления от COVID растеж от 3% през 2022 г.

Банката обаче намали наполовина предишната си прогноза за растежа на САЩ през 2024 г. до 0,8% и намали прогнозата за Китай с 0,4 процентни пункта до 4,6%.

Еврозоната получи увеличение на прогнозата за растежа до 0,4% за 2023 г. от непроменената прогноза през януари, но прогнозата за следващата година също беше леко намалена./БГНЕС