Световната банка планира нов кризисен фонд на стойност 170 млрд. долара

Световната банка (СБ) се стреми да създаде фонд за спешна помощ в размер на 170 млрд. долара, за да помогне на най-бедните страни, които са обхванати от множество кризи. Това заяви днес президентът на СБ Дейвид Малпас, цитиран от АФП.

"Пакетът за реакция при кризи" ще продължи работата, започната по време на пандемията от Ковид-19, и ще помогне на страните да се справят с нарастващата инфлация, която се влоши от руската инвазия в Украйна, както и със "сериозния финансов стрес", причинен от високите нива на дълга, каза той.

"Това е продължаване на мащабната реакция при кризи", заяви Малпас пред репортери.

Високият дълг и инфлацията "са двата големи проблема, пред които е изправен глобалният растеж", каза той.

"Дълбоко съм загрижен за развиващите се страни. Те са изправени пред внезапно повишаване на цените на енергията, торовете и храните".

Миналата седмица базираният във Вашингтон кредитор за развитие понижи прогнозата си за глобалния растеж през тази година. Очаква се МВФ да направи същото, когато публикува актуализираните си прогнози във вторник.

Преди пролетните срещи на МВФ и Световната банка тази седмица Малпас заяви, че 15-месечният фонд за помощ ще работи до юни 2023 г. и ще надгражда фонда за реакцията на Ковид на стойност 157 млрд. долара, чийто срок изтече през юни 2021 г.

"Очакваме да отделим около 50 млрд. долара от тази сума през следващите три месеца", каза той и добави, че планира през следващите седмици да обсъди фонда с борда на банката.

Малпас повтори загрижеността си за бедните държави, изправени пред високи нива на дълг, като отбеляза, че 60 % от страните с ниски доходи вече са изправени пред дългови затруднения или са изложени на висок риск.

Той препоръча подобрения в приетата миналата година Обща рамка на Г-20, която трябваше да предложи път за преструктуриране на големите дългови натоварвания, но все още не е дала резултати.

Основна пречка е липсата на информация за размера на дълга, който частни компании и правителства дължат на Китай, както и на някои други кредитори.

Финансовите министри от Г-20 ще се срещнат в сряда в рамките на пролетните срещи. /БГНЕС

Лондон / Великобритания