Световната банка с искане Г-20 да намали дълговете на най-бедните държави

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас призова страните от Г-20 да обсъдят възможността за намаляване на дълговете на най-бедните страни, за да се сведе до минимум икономическото въздействие на пандемията от коронавирус. Той предложи тази инициатива по време на видеоконференция на министрите на финансите и управителите на централните банки.

Според Малпас, пандемията е довела до „най-голямата глобална рецесия от десетилетия“, като е засегнала особено силно развиващите се икономики. "Призовавам Г-20 да отвори пътя за консултации относно самата дългова тежест, както и ефективни начини за намаляване на нетната настояща стойност както на официалния двустранен, така и на търговския дълг за най-бедните страни", пресслужбата на банката цитира думите на президента.

Освен това ръководителят на Световната банка обяви необходимостта от удължаване на мораториума върху плащанията по дълговете от най-бедните страни. „Настоятелно ви призовавам да удължите инициативата за спиране на обслужването на дълговете до края на 2021 година“, каза той, като отбеляза, че се изисква прозрачност от всички двустранни кредитори, включително националните банки.

"Ситуацията в развиващите се страни става все по-тъжна. Изтича времето. Трябва бързо да предприемем мерки за спиране на обслужването на дълговете, намаляване на дълговете, механизми за уреждане на дълговете и прозрачност", заключи Мелпас.

По-рано в събота управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева след видеоконференция също отбеляза, че счита за необходимо да обмисли удължаване на мораториума върху плащанията на дълговете от най-бедните страни. /БГНЕС