Световната банка с помощ в размер на 1,75 млрд. долара за Украйна

Групата на Световната банка обяви, че отпуска допълнителни 1,75 млрд. долара в подкрепа на Украйна, съобщи Си Ен Ен.


"Финансирането се състои от заем на Световната банка в размер на 500 млн. долара, гарантиран от Обединеното кралство, безвъзмездна помощ от 1,25 млрд. долара от САЩ и безвъзмездна помощ в размер на 15 млн. долара от правителството на Финландия", се посочва в прессъобщение на групата.

"Това допълнително финансиране за проекта PEACE (Подкрепа на публичните разходи за засилено устойчиво управление в Украйна) надгражда предишното финансиране и ще продължи да предоставя подкрепа в ключови сектори като здравеопазване, образование, изплащане на пенсии, програми за социално подпомагане и заплати на служителите, предоставящи основни държавни услуги", продължава съобщението.

На Конференцията за възстановяване на Украйна в Лондон повече от 400 световни компании обещаха подкрепа за възстановяването на разкъсваната от войната икономика. Citi, Sanofi и Philips са сред фирмите, които подписаха Бизнес пакта за Украйна, с което изразиха намерението си да увеличат инвестициите в страната. Правителството на Обединеното кралство също така определи пакет от мерки за подкрепа на Украйна, включващ нови гаранции в размер на 3 млрд. долара за разблокиране на заеми от Световната банка и 240 млн. паунда (305 млн. долара) двустранна помощ. /БГНЕС