Световната банка задели 12 млрд. долара за ваксина и лекарства срещу COVID-19

Световната банка е предвидила 12 млрд. долара за закупуване на ваксина срещу коронавирус, която ще бъде разпределена между 112 държави. Ще бъдат закупени също тестове и лекарства за лечение на болестта COVID-19, като са предвидени допълнително 4 млрд. долара, заяви президентът на СБ Дейвид Мелпас в разговор с министрите на финансите на ръководителите на централните банки от Г-20.

Предвидените средства са част от пакета в размер на 160 млрд. долара, който СБ ще насочи за борба с последиците от пандемията до 30 юни 2021 г.

Банката има програма за реакция при извънредни ситуации в областта на здравеопазването в 112 държави и използва ускорен механизъм, който позволява да бъде получен достъп до още 12 млрд. долара за закупуване и доставка на ваксини, каза той.

Международната финансова корпорация, която е част от структурата на СБ, работи върху въпроса за инвестирането на допълнителни 4 млрд. долара за изготвяне и разпространение на ваксини и средства за програма за ваксиниране, добави Мелпас. /БГНЕС, ТАСС