Световната медицинска асоциация настоява за активна реваксинация

Председателят на Световната медицинска асоциация (WMA) Франк Улрих Монтгомъри настоява за по-голямо участие на обществеността в кампанията за реваксинация срещу коронавирус. Той изрази мнението си в интервю за „Funke“.

"Би било погрешно да се разчита отново на ваксинационните центрове: в началото те бяха необходими, защото имаше твърде малко ваксини и съхранението им беше трудно", отбеляза Монтгомъри и уточни, че ваксинацията в центровете за ваксинация е и няколко пъти по-скъпа, отколкото в медицинските кабинети.

Световната медицинска асоциация е международна организация, в която членуват повече от 100 национални асоциации на лекари. Тя е посветена на разработването на етични норми в медицинската практика, задължителни за всички лекари във всички страни. Асоциацията е създадена през 1947 г.

В интервю за вестник „Rheinische Post“ изпълняващият длъжността министър на здравеопазването на Германия Йенс Шпан, на фона на влошаващата се епидемиологична обстановка, причинена от новия коронавирус, се застъпи за повторното отваряне на ваксинационните центрове в страната, повечето от които бяха временно затворени в края на септември, за да могат жителите да се ваксинират отново. Като първа стъпка той препоръча да се поканят писмено всички жители над 60-годишна възраст да участват във ваксинацията. В Германия реваксинацията срещу коронавирус се препоръчва за хората на възраст над 70 години, както и за някои други групи от населението. Въпреки това според Томас Мертенс, председател на Постоянния комитет по ваксинация към Института по вирусология "Роберт Кох", комитетът планира скоро да вземе решение дали да се препоръча бустерна ваксинация за всички категории граждани.

Йенс Шпан

Ваксинацията срещу коронавируса започна в Германия в края на декември. Възрастните граждани, лекарите и социалните работници бяха първите, които се ваксинираха. Повече от 57,7 милиона германци (69,4% от населението) вече са получили една доза ваксина. 55,5 милиона души (66,7%) са напълно ваксинирани. Ваксините, използвани в кампанията, са разработени от американската компания Pfizer и нейния германски партньор BioNTech, американските компании Moderna и Johnson & Johnson, както и британско-шведската компания AstraZeneca. /БГНЕС