Световната преса: Изборите в България – малък шанс за изход от политическата нестабилност

Предстоящите в неделя, 2 октомври, парламентарни избори в България, са във фокуса на редица световни медии, отчитащи главно разделението в обществото между проруския и проевропейския лагер и липсата на перспективи за край на политическата криза.

Предвиждания за фрагментиран парламент и последващи трудни преговори за съставяне на управляваща коалиция доминират в коментар на Ройтерс за предстоящите избори. Агенцията отчита, позовавайки се на последните проучвания, увеличаването на преднината на ГЕРБ пред ПП.

„Липсата на управляваща коалиция ще лиши черноморската държава от възможност да премине по-лесно през кризата с разходите за живот, подклаждана от войната в Украйна“, коментира Ройтерс.

България преживява политическа нестабилност, безпрецедентна след края на комунизма, твърди АФП.

„В сценарий, който прилича на дежа вю, главните действащи лица на изборите са същите, но картите са разменени“, коментира агенцията.

В страната от бившия комунистически блок, която има силни исторически, икономически и културни връзки с Москва, руската офанзива дълбоко разделя обществото, отчита АФП.

"България е разкъсвана между носталгията по СССР, от една страна, и ЕС и модерността, от друга", цитира агенцията политолога Георги Киряков.

Без компромис между двете основни политически сили в страната шансовете за съставяне на правителство са малки, заключава агенцията, допълвайки, че ситуацията е „спешна“, тъй като „серийните политически кризи ускоряват бягството на младите хора в страна, която вече е загубила една десета от населението си за едно десетилетие“.

Изборите в България се провеждат на фона на все по-нарастващата пропаст между проруския и проевропейския лагер, коментира от своя страна „Дойче веле“.

„Малко вероятно е България да получи правителство с работещо мнозинство, което да преведе страната през трудната зима и многобройните предизвикателства, сред които са войната в Украйна, инфлацията и високите цени на енергията“, твърди медията.

"Евентуална коалиция би могла да се противопостави на опасния национализъм, съчетан със силни проруски настроения, намиращ се в другия край на политическата схема“, цитира аналаизатори ДВ.

Като решаващ фактор е посочена избирателната активност, тъй като колкото по-висока е тя, „толкова по-голяма е вероятността да се получи коалиция, която да може да състави правителство без подкрепата на най-малките партии или на националистите“.

Турските медии „Сабах“ и Анадолската агенция акцентират върху поставянето на общо 166 урни в цяла Турция за предсрочните избори в България в неделя.

Анадолската агенция цитира заместник-кмета на турската община Чорлу Гюнер Четин, който подчертава важността на предстоящите избори и призовава българите в Турция да гласуват.

„Българите в Турция декларираха, че искат да гласуват", каза той и отбеляза, че на тези избори се очаква да бъдат подадени "поне 110 000 гласа".

Основното разделение в страната в момента е между Изтока и Запада на политическата карта, а не между статуквото и промяната, твърдят редица други коментари в световната преса. /БГНЕС