Световни медии: Българите избират президент на фона на тежка криза

Световните и балкански медии обръщат внимание на втория тур на президентските избори в България и на двамата претенденти за държавен глава, предаде БГНЕС.

В репортажа си от София Агенция Франс прес определя втория тур на изборите като тест за борбата с корупцията. Агенцията цитира проф. Антоний Тодоров, който обобщава гласуването като "сблъсък между две визии".

"Той е между меката толерантност към ендемичната корупция и твърдото противопоставяне на модела на управление, който използва публичната власт за частни цели", написа Тодоров в своя блог.

При липсата на партийна машина Радев разчита на широк спектър от поддръжници. Сред тях е и "Продължаваме промяната", чиито основатели - завършилите Харвард Кирил Петков и Асен Василев - бяха министри в първото служебно правителство, което Радев назначи през май.

Радев подкрепи протестите срещу 10-годишното управление на Бойко Борисов миналото лято, като извика "Мутри вън!" с вдигнат във въздуха юмрук, когато за кратко се присъедини към тълпата. В президентски дебат в той заяви, че най-много съжалява, че "не е успял да допринесе за свалянето на режима на Борисов по-рано".

Но краят на управлението на Борисов бележи и началото на политическата безизходица, отбеляза АФП. Агенцията припомня, че второто служебно правителство, назначено от Радев, е остро критикувано за лошото справяне с пандемията.

Агенцията Ройтерс отбеляза, че уморените от ширещата се корупция българи избират президент.

„Българите гласуват днес, за да изберат следващия президент на страната на втори тур, на фона на нарастващите разходи за енергия и високия брой смъртни случаи от коронавирус“, посочи агенцията.

"Румен Радев е лидер, но много ще зависи от това дали неговите поддръжници действително ще отидат да гласуват", цитира Ройтерс политическият анализатор Даниел Смилов от базирания в София Център за либерални стратегии.

Проф. Анастас Герджиков, "уважаван професор по антична и средновековна литература", обвинява Радев, че настройва българите едни срещу други. Той обещава да обедини нацията.

Според агенцията Герджиков е силен поддръжник на западните съюзи на България, която е член на НАТО, и води кампания за подобряване на възможностите за бизнес и подкрепа на съдебните реформи за подобряване на върховенството на закона в страната.

Радев, който през 2016 г. водеше кампания за отмяна на западните санкции срещу Русия, заяви, че България трябва да поддържа прагматични връзки с Москва и не трябва да гледа на нея като на враг, не на последно място поради близките исторически и културни връзки, припомня Ройтерс.

Турската държавна медия TRT World съобщава, че българите гласуват, за да изберат президент – една до голяма степен церемониална роля, която сегашният президент промени и постави в центъра на борбата срещу корупцията в най-бедната страна в Европейския съюз.

Макар Радев да е най-популярният политик в страната, България е раздирана от разединени партии, които до момента не са успели да съставят правителство. Според TRT World категорична победа на 58-годишния Радев може да постави началото на период на политическа стабилност след изненадващата победа на новата антикорупционна партия "Продължаваме промяната" на парламентарните избори, които се проведоха миналата седмица успоредно с първия тур.

Резултатът от изборите в България ще зависи от активността на избирателите, коментира руската агенция ТАСС.

Агенцията обръща особено внимание на изявлението на Радев по време на телевизионния дебат, че Крим в момента е руски. Според нея Радев на Запад е определян като проруски политик, който многократно се е застъпвал за отмяната на антируските санкции.

За „Евронюз“ България гласува на фона на най-тежката криза от края на комунизма преди малко повече от три десетилетия. Телевизията също така обръща внимание на апатията на избирателите. Според нея Радев е привърженик на промяната и изглежда готов за нов 5-годишен мандат с приоритет борбата с корупцията. /БГНЕС