Световни отзиви: Напрежението между България и РСМ намалява

Днешната среща между премиерите на България и Северна Македония Кирил Петков и Димитър Ковачевски в София предизвика отзиви сред международни лица и медии.

Министърът на външните работи на Франция Жан-Ив льо Дриан определи пред комисията по външни работи на Европейския парламент хода на отношенията между България и западната ни съседка така:

„Доколкото знам, нещата започват да се уреждат малко по малко. Визитата на новия български премиер в Скопие помага за деблокирането, декларациите са в правилна посока. Надявам се, че започнатата инициатива ще намери конкретен израз, така че да постигнем свикването на междуправителствена конференция при нашето председателство или най-късно при чешкото. Но ходът на събитията засега изглежда добър.“

Според Евронюз "с двете нови правителства надеждата за по-тесни връзки се подновява".

Медията отрази посрещането от Петков на Ковачевски с официална церемония на площад "Александър Невски" в понеделник, където двамата правителствени ръководители поднесоха венци пред Паметника на незнайния воин и Паметника на светите братя Кирил и Методий.

"Само за седмица това е второто значимо събитие за подобряване на отношенията между България и Република Северна Македония. Премиерите се договориха да увеличат усилията за подобряване на връзките по време на посещението на Петков в Скопие на 18 януари", пише Евронюз.

"Среща между България и Северна Македония за укрепване на връзките и намаляване на напрежението", е заглавието на публикация в "Дейли Мейл".

Правителствата на България и Северна Македония потвърдиха решимостта си в София за разрешаване на споровете чрез подновяване на диалога, поставяйки в центъра на усилията добросъседските отношения, пише "Дейли Мейл". /БГНЕС