Световният номер 1 излезе начело след втория ден в Огъста

Световният номер 1 Скоти Шефлър се справи с трудните ветровити условия за -5 под пар 67 на Огъста Нешънъл, за да поведе с пет удара в 86-то издание на най-престижния голф турнир Мастърс.

Скоти Шефлър.

Шефлър направи четири от седемте си бърдита в рамките на пет дупки, за да се откъсне пред конкурентите в търсене на първа титла от Мейджърите, след като излезе начело в световната ранглиста след силното си представяне в последните няколко месеца. Неговият резултат от -8 под пар 136 за турнира го поставя убедително пред квартет от голфъри, включително двама бивши шампиони от надпреварата в лицето на действащия носител на трофея Хидеки Мацуяма от Япония и победителят от 2011 Шарл Шварцел от Южна Африка.

Мацуяма и Шварцел направиха кръгове от по 69, ирландецът Шейн Лаури завърши с 68, а лидерът след първия ден Сун Дже Им бе на +2 над 74. Шефлър свали испанеца Джон Рам от върха в мъжкия голф след първите си три титли от Професионалната голф асоциация (ПГА) в кариерата в последните си пет участия. Въпреки това, американецът не е такава атракция предвид присъствието на легендата Тайгър Уудс, който се бори за шеста титла от Мастърса, с което да изравни рекордьора Джак Никлаус. 15-кратният шампион в Мейджърите бе на -1 след първия ден, но подобно на Им, завърши с +2 над 74 за общо 145 за турнира и е на девет удара от водача Шефлър.

Въпреки трудностите си, Уудс е на само четири удара от второто място, където освен Мацуяма и Шварцел са Им и Лаури. Четирикратният шампион в Мейджърите Рори МакИлрой, който е в търсене на зеленото яке, за да оформи кариерен Голям шлем, направи втори пореден кръг от 73 удара и е на 146 за турнира. Северноирландецът няма Мейджър от 2014-а насам. Сред тези, които пропуснаха къта на 148, попаднаха четирикратният шампион в Мейджърите Брукс Кепка и трикратният победител в надпреварите от най-висока категория Джордан Спийт със 150, олимпийският шампион Ксандер Шофел със 151 и победителят от Ю Ес Оупън Брайсън ДеШамбо със 156. /БГНЕС