Световният туризъм ще достигне нивата отпреди пандемията през 2024 г.

През 2024 г. нивата на международния туризъм ще бъдат малко по-високи от тези преди пандемията, благодарение на очакваното съживяване на туризма в Азия, съобщи Световната организация по туризъм към ООН (СОТ), предаде АФП.

"Очаква се международният туризъм да се възстанови напълно на нивата отпреди пандемията през 2024 г., като първоначалните оценки сочат ръст от 2,0 % над нивата от 2019 г.", се каза в изявление на базираната в Мадрид агенция.

Данните за миналата година показват, че 1,3 млрд. туристи са пътували в чужбина, което е с 44% повече от 2022 г. и 88% от броя през 2019 г.

СОТ изтъкна "по-силното възстановяване на азиатските пазари", но отбеляза, че най-голям ръст има в Близкия изток, който е "единственият регион, преодолял нивата отпреди пандемията, с 22% повече пристигания от 2019 г.".

Европа, най-посещаваният регион в света, също отбеляза силни резултати, като туристите достигнаха 94% от стойностите за 2019 г., а тези за Африка - 96%.

В относително изражение Азиатско-тихоокеанският регион беше най-слабият с едва 65% от предпандемичните нива, въпреки че Китай отмени здравните ограничения преди година след строга тригодишна стратегия за намаляване на заразените от Ковид, когато се откъсна от света.

"Последните данни на СОТ подчертават устойчивостта на туризма и бързото му възстановяване, като до края на 2024 г. се очакват предпандемични стойности", заяви генералният секретар на организацията Зураб Пололикашвили.

Очакваше се китайският туризъм да набере скорост тази година, като Пекин предложи безвизово пътуване за гражданите на Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Испания и Малайзия до края на ноември.

Прогнозата за 2024 г. обаче "остава зависима от темповете на възстановяване в Азия и от развитието на съществуващите икономически и геополитически рискове", най-вече поради войната между Израел и Хамас и несигурната световна икономика.

"Продължаващата инфлация, високите лихвени проценти, нестабилните цени на петрола и прекъсванията в търговията могат да продължат да оказват влияние върху разходите за транспорт и настаняване през 2024 г.", предупреди той. /БГНЕС