Световните лидери приветстват новата власт на Америка

Световните лидери заявиха, че очакват прехвърлянето на властта днес в САЩ, където демократът Джо Байдън ще положи клетва като президент след четири бурни години управление на Доналд Тръмп.

Европейски съюз

Висши служители на ЕС изразиха облекчение, че скоро отново ще имат приятел в Белия дом.

„Нека изградим нов основополагащ пакт за по-силна Европа, за по-силна Америка и за по-добър свят“, каза Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

"Тази церемония на стълбите на Капитолия ще бъде демонстрация на устойчивостта на американската демокрация", добави председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. "И силно доказателство, че отново след четири дълги години Европа има приятел в Белия дом."

Иран

Президентът Хасан Рухани не пропусна възможността да приветства напускането на "тиранина" Тръмп, като Техеран неколкократно призовава Вашингтон да отмени санкциите, наложени заради ядрения му ход.

Администрацията на Байдън иска Съединените щати да се върнат в знаковото ядрено споразумение с Иран, от което Тръмп се оттегли, при условие че Техеран се върне към стриктно спазване на сделката.

„Ерата на тиранина приключи и днес е последният ден от зловещото му управление“, каза Рухани. "Очакваме администрацията на Байдън да се върне към сделката и да се опита през следващите четири години, ако може, да премахне петната от последните четири години."

НАТО

НАТО заяви, че се надява на засилване на трансатлантическите връзки при Байдън.

"Очакваме с нетърпение да работим с новоизбрания президент за по-нататъшно укрепване на връзките между САЩ и Европа. Тъй като сме изправени пред глобални предизвикателства, никой от нас не може да се справи сам", написа ръководителят на военния алианс Йенс Столтенберг в Туитър.

Русия

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия ще се стреми към "добри отношения със Съединените щати", но дали Вашингтон ще работи за същата цел или не, "ще зависи от г-н Байдън и неговия екип".

Въпреки разногласията около конфликтите в Украйна и Сирия, както и намесата на САЩ в изборите и хакерските обвинения срещу Русия, страните ще се опитат да удължат значителния договор за ядрено оръжие малко след като Байдън положи клетва.

Новият договор СТАРТ от 2010 г. - последният останал ядрен пакт между страните - ограничава двете страни до 1 500 ядрени бойни глави всяка и трябва да изтече на 5 февруари.

Песков заяви, че президентът Владимир Путин "последователно" се застъпва за запазването на договора и сега Вашингтон трябва да запази пакта.

Германия

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, лидер на най-голямата икономика в Европа, заяви, че е "силно облекчен", че Байдън заменя Тръмп като президент на САЩ.

Американските институции доказаха силата си пред „големи изпитания“ и „враждебност“ по време на мандата на Тръмп, добави той, наричайки го „добър ден за демокрацията“.

Германия очаква с нетърпение „да разбере, че САЩ отново са на нейна страна като незаменим партньор“ при справянето с „пандемията от коронавируса, изменението на климата, въпросите на сигурността, контрола в разоръжаването и много спешни конфликти по света“.

Франция

Говорителят на френското правителство Габриел Атал заяви, че ангажиментите на Байдън да се присъедини към Световната здравна организация, която ръководи глобалния отговор на пандемията от Covid-19, и Парижкото климатично споразумение са "изключително важни" след излизането на Тръмп от тях.

"Нетърпеливи сме да изградим с президента Байдън силна, полезна и подновена връзка", каза Атал след заседание на кабинета. "Имаме цели и колосални предизвикателства, пред които трябва да се изправим заедно."

Испания

Говорителят на испанския премиер Педро Санчес заяви, че "победата на Байдън представлява победата на демокрацията над крайната десница".

"Преди пет години без съмнение вярвахме, че Тръмп е лоша шега. Пет години по-късно осъзнаваме, че е застрашил най-мощната демокрация в света."

Борис Джонсън

Великобритания

Премиерът Борис Джонсън заяви, че с нетърпение очаква „тясно сътрудничество“ с Байдън.

Джонсън, който е изправен пред критики заради близките си отношения с Тръмп, визира множество области на политиката, в които се надява да си сътрудничи с Байдън.

"В нашата борба срещу Covid и климатичните промени, отбраната, сигурността и в насърчаването и защитата на демокрацията, целите ни са общи и нашите държави ще работят ръка за ръка, за да ги постигнат", каза той. /БГНЕС, АФП