Световните лидери срещу Минск за драма с пътнически самолет

Беларус принуди пътнически самолет с издирван опозиционен активист да се отклони и кацне в столицата й, предизвиквайки неистов протест от световни лидери, които го определиха като "акт на държавен тероризъм". Инцидентът стана преди срещата на върха на ЕС днес, на която се очаква да бъдат засилени санкциите срещу Беларус, наложени заради репресиите от режима на президента Александър Лукашенко срещу опозиционните протестиращи.

Журналистът-дисидент Роман Протасевич беше задържан в неделя, след като полетът на Ryanair FR4978 беше отклонен от маршрута си от Атина до Вилнюс и принуден от белоруски изтребители да кацне в Минск.

"Безобразното и незаконно поведение на режима в Беларус ще има последствия", написа в Туитър Урсула фон дер Лайен, призовавайки за освобождаването на Протасевич и добавяйки, че отговорните "трябва да бъдат санкционирани".

Полският министър-председател Матеуш Моравецки осъди действията на Беларус като "акт на държавен тероризъм", докато френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан призова за "силен и обединен отговор от страна на ЕС”.

Литва и Латвия призоваха международните авиокомпании да не използват въздушното пространство на Беларус.

По-рано летището в Минск публикува изявление, в което се казва, че самолетът е трябвало да кацне там аварийно след сигнал за поставена на борда бомба.

САЩ "категорично осъдиха” акта на отклоняване на самолет, като държавният секретар Антъни Блинкен призова за освобождаването на Протасевич.

"Този шокиращ акт, извършен от режима на Лукашенко, застраши живота на повече от 120 пътници, включително американски граждани", каза той в изявление.

Той добави в Twitter: „Изискваме международно разследване и координираме с нашите партньори следващите стъпки“.

Редица други европейски лидери също реагираха с възмущение. В Атина премиерът Кириакос Мицотакис написа в Туитър: „Принудителното кацане на търговски самолет и задържането на журналист е безпрецедентен, шокиращ акт“.

Президентът на Литва Наудеда определи действията на Беларус като "отвратителни", а прокурорите заявиха, че са образували наказателно разследване за отвличане на самолет.

Правителството в Ирландия, където е седалището на Ryanair, определи инцидента като "абсолютно неприемлив", докато Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг го нарече "опасен" и поиска международно разследване.

България също определи като абсолютно неприемливо и изключително тревожно принудителното отклоняване и приземяване в Минск на редовния полет на Ryanair от Атина за Вилнюс, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

"Абсолютно очевидно е, че това е операция на тайните служби за залавяне на самолета, за да бъде задържан активистът и блогър Роман Протасевич", заяви лидерът на опозицията в Беларус Светлана Тихановская.

Снощи около 21:30 българско време задържаният в Минск самолет кацна на летището във Вилнюс, съобщи АФП.

Ръководителят на комисията по външни работи на Сената на САЩ Боб Менендес, заедно с колеги от Чехия, Латвия, Германия, Литва, Ирландия, Полша и Великобритания, излязоха с изявление по повод инцидента с аварийно кацане на самолета на Ryanair в Минск и призоваха за забрана на всички полети над Беларус.

"Призоваваме Международната организация за гражданска авиация (ICAO) незабавно да разследва това очевидно нарушение на свободния транзит между държавите и заплаха за авиацията", се казва в изявление, публикувано от пресцентъра на Менендес.

Законодателите призовават за спиране на членството на Беларус в ICAO и "забрана на всички полети над Беларус, включително полети до и от страната" в очакване на разследване.

Освен това съобщението съдържа препоръка към страните от НАТО и ЕС да наложат санкции срещу Минск и да прекратят способността на беларуските власти „да използват Интерпол и други международни организации за по-нататъшни атаки срещу демокрацията в Европа“.

„Призоваваме за незабавно и безусловно освобождаване на Роман Протасевич и всички други политически затворници“, се добавя в документа.

Както беше обяснено в Министерството на отбраната на Беларус, изтребител МиГ-29 е бил вдигнат във въздуха, за да придружи самолета.

Много политици от страните от ЕС и европейски служители призоваха за международно разследване на инцидента, което според тях е било принудително кацане на самолет, летящ между двете държави от ЕС на територията на трета държава.

В Беларус Протасевич е обвинен за организация на масови безредици“ (наказващо се с до 15 години затвор) и организиране на групови действия, грубо нарушаващи обществения ред“ (с до три години затвор). Освен това е образувано наказателно дело за извършване на „умишлени действия, насочени към подбуждане към социална враждебност на основата на професионална принадлежност“ (с максималното наказание 12 години).

Nexta призова за протести, започнали след президентските избори в Беларус през август миналата година и продължили повече от шест месеца. Властите на републиката признаха този канал за екстремистки. Самият Протасевич се появява в списъка на замесените в тероризъм и е обявен за издирване. /БГНЕС