Световните медии за вота на недоверие към правителството

Последните събития в България и днешния вот на недоверие на фона на масови протести бяха отразени от редица световни медии.

БГНЕС прави обзор на някои от публикациите в световните медии:

Народното събрание на България на заседание днес гласува против вота на недоверие към сегашния кабинет на министрите, който се ръководи от Бойко Борисов, съобщава РИА Новости. Медията уточнява, че това се случва на фона на протести от няколко хиляди души в подкрепа на президента Румен Радев, „който през февруари обяви, че оттегля доверието си от правителството“.

Руската агенция ТАСС също информира за проваления вот на недоверие, припомняйки думите в навечерието на дебата за вота на лидера на БСП Корнелия Нинова, че при сегашното правителство „корупцията е институционализирана“, а „пипалата на мафията са във всички държавни структури“ и „ревниво се пазят“.

„Третият мандат на българския премиер Бойко Борисов оцеля при вот на недоверие в парламента, в момент, в който антикорупционни протести настояват за прокуждането му вече в продължение на почти две седмици“, коментира от своя страна агенция Франс прес.

Според нея, въпреки оцеляването му, проблемите на българския премиер няма да спрат дотук.

„Хиляди, предимно млади хора, се съюзиха срещу демонстрираната му благосклонност към мощни задкулисни олигарси", твърди АФП.

Агенцията обаче цитира анализатори, според които ежедневните улични протести и блокадите на трафика започват да губят сила след почти две седмици. „Демонстрация в края на понеделник събра около 3 000 души в сравнение с повече от 10 000 преди седмица“, оповестява в подкрепа на твърдението АФП.

“Дясноцентристкото правителство на България оцеля във вот на недоверие, внесен от опозиционните социалисти, които го обвиняват в неспособност да премахне ендемичната корупция“, съобщава Ройтерс, допълвайки, че отхвърлянето на вота не е изненада.

За резултата от вота съобщи и „Дойче веле“, изтъквайки, че „обвиненията в корупция и благосклонност към олигарсите са причина за вълна от народен гняв към Борисов и неговото правителство“.

Македонската информационна агенция МИА също коментира вота, като уточнява, че темата му отново е била свързана с корупцията, както при предишен опит на левицата и че вот на недоверие по същата тема не може да се проведе в следващите шест месеца. /БГНЕС