Световните продажби на оръжия достигнаха 592 млрд. долара през 2021 г.

Според данни на международен мозъчен тръст продажбите на 100-те най-големи производители на оръжие в света достигнаха 592 млрд. долара през 2021 г., като САЩ заемат 50,5 % от тях, предаде АА.

Продажбите на оръжия и военни услуги от 100-те най-големи компании в отрасъла са се увеличили с 1,9% в сравнение с предходната година, се казва в доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI).

САЩ продължават да са домакин на най-голям брой компании, включени в топ 100, като продажбите на оръжие на 40 американски компании възлизат на 299 млрд. долара.

От 2018 г. насам всички пет компании начело на класацията са базирани в САЩ, докато една британска и четири китайски компании са други фирми сред първите 10.

Първата фирма в списъка е Lockheed Martin, чиито общи продажби възлизат на 60,34 млрд. долара през миналата година, следвана от Raytheon Technologies (41,85 млрд. долара) и Boeing (33,4 млрд. долара) - само Raytheon е отбелязала увеличение на продажбите.

От първите 100 компании 27 са със седалище в Европа, а общите им продажби на оръжие възлизат на 123 млрд. долара.

Люси Беро-Судро, директор на програмата на SIPRI "Военни разходи и производство на оръжие", заяви, че проблемите във веригата за доставки са оказали сериозно въздействие върху продажбите на оръжие през миналата година.

Засягайки руско-украинската война, в доклада се казва, че производството на оръжия от руски фирми се е увеличило въпреки проблемите, свързани с достъпа до полупроводници и санкциите.

"Например "Алмаз-Антей" заяви, че не е могла да получи плащания за някои от доставките си за износ на оръжие", се казва още в доклада.

В списъка на 100-те най-големи фирми има шест руски фирми, чиито общи продажби достигат 17,8 млрд. долара.

От азиатска страна 21 фирми от Азия и Океания попаднаха в топ 100 с общ размер на продажбите от 136 млрд. долара през миналата година.

"Осемте китайски оръжейни компании в списъка са реализирали оръжейни продажби на обща стойност 109 млрд. долара", се казва в доклада.

Две турски фирми също бяха включени в списъка: Aselsan (2,16 млрд. долара) и Turkish Aerospace (1,2 млрд. долара). /БГНЕС, АФП