Световните знаменитости срещу кампанията на ЦАХАЛ в Газа

От началото на войната на 7 октомври конфликтът между Израел и Хамас се превърна във все по-поляризираща тема за дебати в целия свят. Изглежда, че в настоящия социално-политически климат трудно се намира място за нюансирано мнение дори сред знаменитостите. Хората яростно призовават всеки да избере страна в конфликта, а много звезди, които се опитват да споделят по-обстойна позиция относно съдбата на палестинците, в крайна сметка се сблъскват с последствия, свързани с кариерата им, както и с критики и ответни реакции.


Войната започна на 7 октомври, след като Хамас предприе най-тежкото нападение в историята на Израел при което загинаха повече 1200 души, повечето от които цивилни. Хамас също така взе 240 заложници.

В отговор Израел започна мащабна кампания с тежки бомбардировки по въздух, а след това и сухопътна операция в Газа, при която според правителството на Хамас са загинали 14 100 души, хиляди от които деца. Израел прекъсна достъпа до храна, вода и електричество, както и до интернет в Ивицата Газа. Освен това бомбардира множество бежански лагери и болница "Ал Шифа" под претекст, че високопоставени агенти на Хамас се крият там и използват хванатите в капан цивилни като жив щит. По последна информация директорът на лечебното заведение д-р Мохамед Абу Салмия и няколко други високопоставени медицински служители също са били арестувани от израелските сили.

Всички тези събития предизвикаха световен дебат и мнозина изразиха публично възмущение от хуманитарната криза в Газа и невинните жертви, включително международни организации като агенциите на ООН, Червения кръст, Червения полумесец, Репортери без граници и редица други.

Все по-голям брой актьори, комици и музиканти призоваха за прекратяване на огъня в Газа и Израел. Част от тях подписаха отворено писмо до президента на САЩ Джо Байдън.

Дрейк, Дженифър Лопес, Бела и Джиджи Хадид, Зейн Малик, Франк Оушън, Рейчъл Макадамс, Оскар Айзък, Брадли Купър, Дейвид Ойелоуо, Бен Афлек, Кристен Стюарт, Чанинг Тейтъм, Куинта Бронсън, Сандра О и Хоакин Финикс, както и много други, поискаха да се сложи край на "опустошителната загуба на животи и разгръщащите се ужаси".

"Молим Ви, като президент на Съединените щати, да призовете за незабавна деескалация и прекратяване на огъня в Газа и Израел, преди да бъде загубен още един живот", се каза в писмото, публикувано от организацията Artists 4 Ceasefire. "Вярваме, че всеки живот е свещен, независимо от вярата или етническата принадлежност, и осъждаме убийствата на палестински и израелски цивилни граждани."

Групата апелира администрацията на Байдън и всички световни лидери да почетат всички животи в Свещените земи, като призова за прекратяване на огъня, спиране на бомбардировките в Газа и освобождаване на заложниците.

"Освен болката и траура за всички хора там, заедно с близките им по света, ние се водим от непреклонната воля да отстояваме нашата обща човечност", завършва писмото. "Отказваме да разкажем на бъдещите поколения историята на нашето мълчание, и бездействие - как сме стояли отстрани и не сме направили нищо."

Анджелина Джоли, която е световноизвестна с хуманитарната си дейност в редица държави, също изрази своята позиция в Инстаграм:

"Подобно на милиони хора по света, прекарах последните седмици отвратена и ужасена от терористичната атака в Израел, от смъртта на толкова много невинни цивилни, и се чудех как бих могла да помогна. Аз също се моля за незабавното и безопасно завръщане на всеки заложник и за семействата, които носят невъобразимата болка от убийството на любим човек. Преди всичко за убитите деца и за множеството от тях, които са станали сираци. Това, което се случи в Израел, е терористичен акт. Но това не може да оправдае невинните животи, погубени при бомбардировките на цивилното население в Газа, което няма къде да отиде, няма достъп до храна и вода, няма възможност за евакуация и дори няма основното човешко право да пресече границата, за да потърси убежище. Фокусът ми е върху хората, разселени от насилието във всякакъв контекст. Газа има население от над 2 милиона души (половината от които деца), които живеят под тежка блокада от почти две десетилетия, в допълнение към десетилетията на разселване и безстопанственост. Лимитираният брой камиони с помощи, които влизат в територията, са малка част от това, което е необходимо (и е било доставяно ежедневно преди настоящия конфликт), а бомбардировките ежедневно предизвикват нови отчайващи хуманитарни нужди. Отказът на помощи, гориво и вода е колективно наказание за народа. Човечеството изисква незабавно прекратяване на огъня. Животът на палестинците и на израелците - както и на всички хора по света - има еднакво значение."


Актьорът Марк Ръфало се превърна в обект на бурни критики в социалните мрежи, след като на 19 октомври сподели петиция за "Прекратяване на кръвопролитията на деца" в Израел и Газа.

Британският актьор и рапър, носител на "Оскар", Риз Ахмед призова за прекратяване на "безразборните бомбардировки на цивилното население и жизненоважната инфраструктура на Газа, отказа от храна, вода и електричество и принудителното изселване на хората от домовете им" в платформите си в социалните мрежи. "Това са неоправдани военни престъпления", подчерта той. "Трябва да се поставим на мястото на хората от Газа, сега, преди всички да преминем точката, от която няма връщане назад". Актьорът от "Звукът на метала" в същото време осъди действията на Хамас, като нарече нападението "ужасяващо и морално неправилно".

Холивудската агенция за таланти UTA се отказа от Сюзън Сарандън като клиент, след като тя направи изявление на пропалестинско шествие.

Носителката на "Оскар" присъства на няколко шествия в подкрепа на Палестина и си навлече критики заради думите си: "В момента има много хора, които се страхуват да бъдат евреи и усещат какво е да си мюсюлманин в тази страна".

В забележките си, Сарандън насърчи другите да продължат да се изказват в подкрепа на палестинците във войната между Израел и Хамас. "Хората задават въпроси, изправят се, образоват се, отдръпват се от промиването на мозъци, което е започнало, когато са били деца", каза Сарандън. Тя насърчи присъстващите да "бъдат силни, търпеливи, ясни и да застанат до всеки, който има смелостта да изкаже мнението си" и благодари на "еврейската общност, която излезе, за да ни подкрепи".

Уволнението на Сарандън от UTA е поредният подобен случай от последните седмици. Миналия месец Маха Дахил, съ-ръководител на CAA, подаде оставка от борда на агенцията, след като сподели история в инстаграм, в която се каза: "Какво е по-разтърсващо от това да станеш свидетел на геноцид? Да бъдеш свидетел на отричането му, докато той се случва пред очите ти. В момента научаваме кой подкрепя геноцида".

Обяснимо е, че във времена като настоящите много хора се обръщат към публични личности, които притежават голям социален капитал, имайки предвид хилядите и дори милионите им фенове. Това обяснява защо тяхната позиция в тези бурни времена се оказва наистина важна за сформирането на публичното мнение. Яроста на двете страни в конфликта, който изглежда неразрешим, иглежда тепърва ще доведе не само до погубени човешки животи, но ще се отрази на реномето на редица знаменитости, градено в продължение на години. /БГНЕС

------------------------------------------------------------

Катерина Танева, Международен отдел на Агенция БГНЕС